PDA

Pogledaj Full Version : Nafta i Hrvatska

Stiliana
10-01-2014, 11:47
Evo baš čitam kako norveški brod 'Northern Explore' skenira jadransko podmorje u potrazi za naftom i plinom te navodno čak bacaju i zvučne bombe koje mogu oštetiti morske organizme.

U članku na indexu čak i piše da skeniranje smeta dupinima i kitovima (kojih nema kod nas :evil) što mi se čini kao copy/paste i google translate informacija, no dobro...

Neprofitna organizacija Ocean Care, sa sjedištem u Švicarskoj, upozorila je da zvučne detonacije u razmacima od desetak minuta koje odjekuju pod vodom mogu teško oštetiti morske organizme i prouzročiti dugoročne štete. Seizmička istraživanja sa snažnim zvučnim topovima proizvode zvuk snage do 240 decibela, piše Glas Istre.

Kompanija koja vrši istraživanje nije htjela objaviti tko plaća istraživanje, kao ni hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"Znam imena, ali ne želim to podijeliti s vama zbog povjerljivosti podataka. Ovo istraživanje je u hrvatskom interesu", tvrdi ministar.

Vjeran Pirišić iz udruge "Eko Kvarner" također je skeptičan prema naftnim kompanijama.

"Bez ikakve javne rasprave i bez javnog natječaja to nije legalno i dozvoljeno. Sve to moglo bi rezultirati katastrofom", rekao je Pirišić.

U svibnju prošle godine predsjednik Ivo Josipović je za CNN izjavio kako će hrvatsku ekonomiju oživjeti nafta i plin iz Jadrana te da hrvatska traži partnera u energetskom sektoru koji bi joj pomogao da otkrije naftna i plinska polja.

Što kažete? Može li nas spasit nafta i plin? Isplati li se ovo zemlji koja skoro pa živi od turizma? Isplati li se bilo kome ako uništava biologiju mora?
Zar nisu prije par godina govorili da se ne isplati bušit kod nas jer je nafta toliko duboko da nitko nije toliko očajan?
Štoviše, nije li neki dan po portalima bila vijest kako su znanstvenici sintetizirali naftu što zapravo znači (ako je istina i ako se isplati) da se nikad nećemo prestat 'pogonit' na fosilna goriva i prijeći na eko izvore energije?

Inkvizitor
10-01-2014, 12:31
Hrvati od toga nemaju ništa. Mi proizvodimo trećinu potrebne nafte pa mislim čak i više pa opet imamo strava cijene nafte.

Rudna naknada je neka smijurija..

da smo ozbiljna država imali bi itekakve koristi..

Humphrey
10-01-2014, 12:49
Nemam ništa protiv istraživanja i traženja nalazišta nafte i plina,ali kad pročitam da ministar kaže kako je to u našem interesu postane skeptičan.

o glupostima kako će to oživjeti našu ekonomiju ne treba ni govoriti, taj čovjek je predsjednik ove države i biti će opet.Nema te nafte koja može spasiti ovaj narod.

Stiliana
10-01-2014, 13:03
I da ima nafte... i ja se bojim da bi zaradili svi, a mi ostali na prosjačkom štapu, s devastiranim podmorjem.

NorthStand
10-01-2014, 16:11
od toga svega na žalost više će koristi imati drugi nego mi, zato jer nam državu vode idioti.

turizam bi nam realno trebao biti marginalna gospodarska ekonomska strana, a nama je primarna. zato jer smo nesposobni pokrenut ulaganja, ondje gdje su ulaganja najpotrebnija.

da recimo japanci imaju ovu zemlju, ili židovi napravili bi od nje čuda.

jednostavno, hr su najviše devastirali upravo Hrvati, tek onda dolaze Srbi i ostali što su ovdje nameračili okupirat njezin teritorij.

od turizma zaradimo 7 miljardi eura godišnje, to je realno ništa za iti malo razvijenu ekonomsku državu, ali hr ima prihode od 60 miljardi eura godišnje (BDP) prema tome to je nama velika lova, ali evo npr Danska u kojoj se održava EP u rukometu. ima prihode 187 miljardi eura godišnje, država je iste veličine ko i naša reko bih na gorem položaju i s manjim potencijalom, ali ju to nije spriječilo da ima BDP dva puta veći od nas. i po glavi stanovnika i više od duplo veći, mi imamo 13.000 dolara oni 35.000 po glavi stanovnika. prema tome, a nisu turistička zemlja ko mi. dakle ne živi se od turizma, već od proizvodnje i ekonomije, to se zna odavno samo naši paraziti s vlasti žive od turizma. i mi skupa s njima.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Popis_zemalja_po_BDP-u_%28PKM%29_per_capita

Danci na 6 mjesto u svijetu, po prihodima po glavi stanovnika. dakle, razlika je samo u tome što njih po popisu stanovništva, ima oko milion više u državi. ali to je realno sporedni razlog, zašto su oni toliko isprijed nas i razvijeniji od nas.

čak su nas i slovenci gadno prešišali 21.000 dolara po glavi stanovnika i ukupni BDP skoro ko naš 50 miljardi eura, a duplo manje stanovnika 2 miliona. i nije samo razlog rat i šta se već sve može čuti ko argument od ovih naših mamlaza, u svezi tog slovenskog napretka. već zato jer slovenci puno bolje vode svoju državu od nas, štite svoje interese pod svaku cijenu itd. mi samo štitiom perkovića i njemu slične idiote, pod svaku cijenu strateške interese i prioritete praktiči da nemamo, planovi za budućnost ne postoje. zato i jesmo u kurcu.

Stiliana
21-01-2014, 15:42
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/233595/Default.aspx

Ako je suditi po danas objavljenim rezultatima 2D seizmičkog simanja podmorja hrvatske strane Jadrana, Hrvatska bi mogla u bližoj budućnosti postati nova europska meka velikih naftnih i plinskih nalazišta.

Objavi rezultata na velikom istraživačkom brodu „Seabird Northern Explorer“ privezanog u splitskoj Sjevernoj luci, nazočili su Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva i Rune Eng, direktor norveške grupacije „Spectrum“ koja je obavila seizmičko snimanje Jadrana. „Spectrum“ je u svijetu poznat kao lider u seizmičkom snimanju čije usluge koriste najveće svjetske naftne kompanije.

- Rezultati petomjesečnog snimanja ukazuju na velike potencijale nalazišta plina i nafte duž cijele hrvatske strane Jadrana. Za sada je rano govoriti o količinama i vrijednostima nalazišta. No, svakako će Jadran zbog svoje male dubine biti zanimljiv globalnim naftnim i plinskim divovima, jer će eksploatacija biti daleko tehnički jednostavnija i jeftinija negoli ekspolatacija u velikim dubinama kakve su, primejrice u Brazilu - kazao je Eng, čelnik grupacije „Spectrum“ koja diljem svijeta ima svoje urede i obavlja složena 2D i 3D seizmička snimanja.

Ministra Vrdoljak nije krio zadovoljstvo rezultatima istraživanja Norvežana. Kako je rekao, „realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, ako ne i Europe“. Već na proljeće ministar je najavio objavu međunarodnog natječaja za eksploataciju nalazišta.

- Oko 20 svjetskih naftnih i plinskih kompanija izrazilo je interes za natječaj za eksploataciju nalazišta koji ćemo objaviti u travnju. Rezultate koje je prikupio „Spectrum“ upravo će inozemnim kompanijama biti podloga za procjenu potencijala, a uoči raspisivanja natječaja - kazao je ministar Vrdoljak.

Prema ministrovim riječim, država će, naime, prema podacima dobivenim putem “Spectrumovih” 2D snimanja na terenu od 12 tisuća četvornih kilometara duž Jadrana provesti podjelu terena na blokove i otvoriti javno natjecanje za dobivanje dugogodišnjih koncesija za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u Jadranu. Prve koncesije međunarodnim naftnim tvrtkama, kaže ministar, bit će dodijeljene 2015. godine.

- Za očekivati je da će na ekspolataciji nalkazišta biti angažirane i domaće tvrtke i domaći ljudi. Dakle, nova ulaganja i nova zapošljavanja slijede - kazao je ministrr gospodarstva.

“Spectrum”, prema ugovoru koji je potkraj srpnja prošle godine sklopljen s Ministarstvom gospodarstva, ima pravo sam naplatiti prvih pet dokumentacija koje proda u paketu, dok će prihod od prodaje svih ostalih podataka dijeliti s državom u omjeru 50 naprama 50 posto. Na taj je način omogućeno pokrivanje troška poslova 2D snimanja “Spectrumu”, koji su, prema istim izvorima, na razini nekoliko milijuna dolara.

Ipka, treba reći da je naftaškim znalcima i dalje pomalo čudno da javni natječaj za ovaj vrijedan posao, sukladno novi zakon o ugljikovodicima, ipak nije proveden, a ugovor sklopljen izravnim odabirom partner.

“Spectrum” je za ovaj posao imao i jaku konkurenciju, od norveškog “Petroleum Geo-Services-a“, francuskog CGGveritasa Schlumbergera do američkog “ION Geophysicala”, koji su očekivali javni natječaj.

Ipak, prevladalo je mišljenje da posao treba prepustiti “Spectrumu” jer će sav trošak tog posla vrijednog desetke milijuna kuna snositi sam, a trošak istraživanja podmiriti prodajom snimki zainteresiranim kompanijama za natječaj za koncesiju.

Dakle, seizmički podaci su vlasništvo Vlade RH, a tvrtka “Spectrum” će tzv. „2D multi client“ snimke prodavati naftnim kompanijama koje će se natjecati za koncesije na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika.

Kao se može neslužbeno doznati, snimke će među prvima otkupiti „Exxon Mobil“, „Total“, ENI i „Marathon Oil“ koji su već potpisali predugovore o kupnji.

Inače, „Spectrum“ ima veliko iskustvo u istraživanju podmorja ostalih mediteranskih zemalja, poput Egipta, Libanona i Španjolske, a već je seizmički snimio talijanski dio Jadrana.

Inkvizitor
21-01-2014, 16:38
Sve i da je istina hrvatska država se tu neće okoristit..

jer rudna renta je kod nas pišurija.

totalna steta
21-01-2014, 19:19
Sve i da je istina hrvatska država se tu neće okoristit..

jer rudna renta je kod nas pišurija.

ja vecu nadu polazem u shellovo istrazivanje po dinari i livanjskom polju:011

nece li se jedan krak nafte odvojit i u dalmatinsku zagoru,vec se vidim s onim americkim pick upom i stetson sesirom:kez

Stiliana
22-01-2014, 09:34
totalni, a ranč ništa? :D

caporegime
22-01-2014, 20:56
ja mislim da ako u nas pronađu naftu, nigerija će biti primjer države koja strogo brani svoj interes, u odnosu na hrvatsku.

NorthStand
02-02-2014, 02:09
ma ima nafte sigurno, samo je pitanje u kolikoj mjeri, talijani su svoj plin i naftu riješili što reče onaj jedan dalmoš oni su dno svog mora odavno "izorali". a probat će i naš dio, ako se mi uskoro ne uozbiljimo i ne počnemo vodit ozbiljnu politiku u tom pogledu iskorištavanja energenata u našem djelu jadrana. i siguran sam da može ići i turizam, i biznis s naftom i plinom, samo treba to strogo kontrolirat i pazit da se posla uhvate ozbiljne kompanije a ne nekakvi luzeri ko oni britanci što su već napravili niz sranja po svijetu.

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/8861-u-meksicki-zaljev-ukupno-je-isteklo-653-milijuna-litara-nafte.html

dakle britancima pustit ni pod razno, brijem kad bi rusima dali to, kupili bi ih za duži period, ali sumnjam amerima se to neće svidjet svaki put su stopirali ruske projekte ovdje preko naših kujica na vlasti.

Stiliana
02-02-2014, 14:52
ni ja ne vjerujem da bi se dalo rusima. nema šanse. pa nismo se džabe podložili EU.

Humphrey
02-02-2014, 21:15
Sad kad postanemo saudijska arabija europe hoće li žene smjeti voziti automobile?

pdv
02-02-2014, 21:57
Ako će muškarci postat bogati ko njihovi šeici virujen da neće imat ništa protiv :kez

sagitarius
03-02-2014, 12:00
Ako će muškarci postat bogati ko njihovi šeici virujen da neće imat ništa protiv :kez

Nema zemlje bez nafte, samo je stvar u dubini bušotine...

Stiliana
03-02-2014, 12:41
da, a kod nas su već rekli da je pod dinarskim gorjem nafta toliko duboko da se ne isplati bušit.
al, dobro, ovo je u moru izgleda nešto drugo.

ja ne strepim toliko od ekološke katastrofe, koliko sam sigurna da bi se to iskoristilo a hrv. narod od toga ne bi vidio doslovno ni lipe.

pa mi smo se odrekli dobrovoljno naftnih polja u Siriji, a ne sjećam se točnog razliga zašto su se prodale Bijele noći u Rusiji i to za neku siću čini mi se... blaaah.
Srpska su posla kad se laže i mulja, a hrvatska kad nemaš ni kičme ni pameti.

sagitarius
03-02-2014, 12:49
A što ako se ipak utvrdi da dovlačenje tehnike i tehnologije neće tu naftu učiniti isplatljivom narednih deset godina, sve da je nađu i da bude pristupačna.
Treba izraditi platformu, treba načiniti bušotinu, počesto i više njih, treba to sve vremenski i financijski pokriti, osigurati transport, platiti ljude, stručnjake, osigurati kapacitete rafinerije i tek onda krenuti na eksploataciju.
Eksploatacija treba da pokrije sve spomenute predviđene i nepredviđene troškove da bi se počela rentirati nakon nekog vremena...
Svakako tu je i osiguranje od ekoloških problema, nije to tako jednostavno.

Stiliana
03-02-2014, 12:52
mislim da ovo sve navedeno oni riješi jako brzo... jer naftu neće crpit hrvatske tvrtke, nego norveške, po svemu sudeći, koje već imaju znanje i tehnologiju.

kažu i da je naš kadar za rudarstvo i naftu bio jedan od najboljih u svijetu, tako da vjerujem da će štručnjaka i ljudi moći naći i u Hrvatskoj. ovih radnika vulgaris da ne pričamo...

sagitarius
03-02-2014, 13:20
mislim da ovo sve navedeno oni riješi jako brzo... jer naftu neće crpit hrvatske tvrtke, nego norveške, po svemu sudeći, koje već imaju znanje i tehnologiju.

kažu i da je naš kadar za rudarstvo i naftu bio jedan od najboljih u svijetu, tako da vjerujem da će štručnjaka i ljudi moći naći i u Hrvatskoj. ovih radnika vulgaris da ne pričamo...

I ta stoji, ali ništa nije đabe, neće to ni norvežani raditi kao poklon Hrvatskoj, valja to platiti, kad tad, da li s pet godina ili deset odgođene ekspoloatacije, dok se norvežani ne namire radi ulaganja ili kešem što je manje vjerojatno..., ali valja platiti i dočekati da se to preuzme pod svoje...
Tu je ta opasnost i pitanje kad će Hrvatska od toga imati koristi.