Pogledaj Full Version : Kaznena djela protiv Časti i ugleda
Uvreda
Članak 147.
(1) Tko uvrijedi drugoga,
kaznit će se novčanom kaznom do devedeset dnevnih iznosa.
(2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je uvreda postala pristupačnom većem broju osoba,
kaznit će se novčanom kaznom do sto osamdeset dnevnih iznosa.
(3) Ako uvrijeđeni uzvrati uvredu, sud može oba počinitelja osloboditi kazne.
(4) Ako je počinitelj bio izazvan nedoličnim ponašanjem oštećenika, ili je oštećenik pred sudom prihvatio njegovu ispriku zbog počinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne.
(5) Nema kaznenog djela uvrede ako iz načina izražavanja i drugih okolnosti proizlazi da je omalovažavanje počinjeno radi zaštite drugih opravdanih interesa.
Sramoćenje
Članak 148.
(1) Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu,
kaznit će se novčanom kaznom do sto osamdeset dnevnih iznosa.
(2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba,
kaznit će se novčanom kaznom do tristo šezdeset dnevnih iznosa.
(3) Nema kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka ako počinitelj dokaže istinitost činjeničnih tvrdnji koje je iznosio ili pronosio ili postojanje ozbiljnog razloga zbog kojeg je, postupajući u dobroj vjeri, povjerovao u njihovu istinitost.
(4) Nije dopušteno dokazivanje okolnosti iz stavka 3. ovoga članka počinitelju koji činjeničnu tvrdnju nije iznosio ili pronosio u javnom interesu ili iz drugog opravdanog razloga, a postupao je pretežito s ciljem da naškodi časti ili ugledu drugoga, pogotovo ako se tvrdnje odnose na osobni ili obiteljski život druge osobe.
(5) Prizna li počinitelj neistinitost svojih tvrdnji i opozove ih, sud ga može osloboditi kazne.
Kleveta
Članak 149.
(1) Tko pred drugim za nekoga iznese ili pronese neistinitu činjeničnu tvrdnju koja može škoditi njegovoj časti ili ugledu, znajući da je neistinita,
kaznit će se novčanom kaznom do tristo šezdeset dnevnih iznosa.
(2) Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba,
kaznit će se novčanom kaznom do petsto dnevnih iznosa.
Koliko smo svjesni sto javno napisana rijec znaci?! Kako se moze tretirati? Stiti li nas "anomnost" jer ne pisemo pod svojim imenom i prezimenom?!
Naravno da ne štiti s obzirom da imamo ovaj zakon. No, isto tako potrebno je utvrditi što je uvreda, a što nije. Pa npr. kada ti netko napiše da si debil onda te je uvrijedio. Međutim, kada napiše kako pišeš debilane onda to nema veze s uvredom tebi već je riječ o kritici tvog mišljenja koje imaš o nekoj temi, a koje on smatra glupim, neosnovanim, nepotrebnim itd.
Kako svi imamo pravo na mišljenje tako i drugi imaju pravo na kritiziranje tog mišljenja. No, u svakom slučaju je puno bolje, ljepše i uljudnije koristiti primjerenije izjave.
Naravno da ne štiti s obzirom da imamo ovaj zakon. No, isto tako potrebno je utvrditi što je uvreda, a što nije. Pa npr. kada ti netko napiše da si debil onda te je uvrijedio. Međutim, kada napiše kako pišeš debilane onda to nema veze s uvredom tebi već je riječ o kritici tvog mišljenja koje imaš o nekoj temi, a koje on smatra glupim, neosnovanim, nepotrebnim itd.
Kako svi imamo pravo na mišljenje tako i drugi imaju pravo na kritiziranje tog mišljenja. No, u svakom slučaju je puno bolje, ljepše i uljudnije koristiti primjerenije izjave.
To si napisala kao obican forumas, kao clan Urednistva ili kao pravni strucnjak?
Inace me struka forumasa ne zanima, ali cisto da si odredim razinu na koju cu se mozda referirati.
To si napisala kao obican forumas, kao clan Urednistva ili kao pravni strucnjak?
Inace me struka forumasa ne zanima, ali cisto da si odredim razinu na koju cu se mozda referirati.
Kao običan forumaš.
Kao običan forumaš.
A misa mu :zubo, buduci ja o pravu nemam pojma, morat cu konzultirati nekog pravnika :skartoc.
A misa mu :zubo, buduci ja o pravu nemam pojma, morat cu konzultirati nekog pravnika :skartoc.
Evo pitala ja svog dečeca, on je te struke. Kaže, može i ne mora biti ali dobar odvjetnik takve stvari vrlo lako navede na svoj mlin :zubo
Npr. ti napišeš kako je zastava RH crveno zelena sa prekrasnim suncem u sredini :D I ako ti ja napišem da pišeš gluposti onda to nije nikakva uvreda već referiranje na tvoje netočne mišljenje. No, ne bi ni meni pala kruna s glave da sam to ljepše rekla. A, i za uvredu časti je potrebno ispuniti još neke kriterije kako bi se djelo tako okarakteriziralo tj. jel ispunjeno biće kaznenog djela.
Evo pitala ja svog dečeca, on je te struke. Kaže, može i ne mora biti ali dobar odvjetnik takve stvari vrlo lako navede na svoj mlin :zubo
Npr. ti napišeš kako je zastava RH crveno zelena sa prekrasnim suncem u sredini :D I ako ti ja napišem da pišeš gluposti onda to nije nikakva uvreda već referiranje na tvoje netočne mišljenje. No, ne bi ni meni pala kruna s glave da sam to ljepše rekla. A, i za uvredu časti je potrebno ispuniti još neke kriterije kako bi se djelo tako okarakteriziralo tj. jel ispunjeno biće kaznenog djela.
Ajde molim te pitaj ga kakav je to kvalificirani oblik djela :)))), mislim ono nejasno mi je to :))))).
Kad se tamo navijaci caste pivo, ti imas kavu od mene :P.
SarajkaDjevojka
03-05-2013, 19:20
Gospodjo Mostar,
Da li jedan 7 dnevni ban meni moze umanjiti i izbrisati vaše duševne boli i povredu časti ?
Obzirom da sam ja uzrok, samobaniraću se do idućeg petka da vaša sujeta ne pati.
Je li ok ?:)
Kvalificirana kaznena djela postoje kad se temeljnom obliku dodaju nova obilježja koja djelo čine težim. Npr. imaš ubojstvo,a kvalificirano je teško ubojstvo
Hahahahah :):)
Gospodjo Mostar,
Da li jedan 7 dnevni ban meni moze umanjiti i izbrisati vaše duševne boli i povredu časti ?
Obzirom da sam ja uzrok, samobaniraću se do idućeg petka da vaša sujeta ne pati.
Nemoj što će ovaj portal bez tebe.Što katastrofa bi bila da nas neko zakine za tvoje upise.Jednostavno ovaj portal ne bi bio ono što jeste sada .:evil:evil:bang:bang:jao:jao
Hahahahah :):)
Ne razumijem...ako je MoSTar pravnica ili ima veze s tim što upućuje ovaj tvoj sarkastični smijeh, ispravi me ako sam u krivu, čemu onda ovakva pitanja?!
Ne razumijem...ako je MoSTar pravnica ili ima veze s tim što upućuje ovaj tvoj sarkastični smijeh, ispravi me ako sam u krivu, čemu onda ovakva pitanja?!
Kako misliš sarkastićan PDV.Kao da se moralo sa zlobom nekom ili sarkazmom odnositi baš na tebe.Jednostavno me po malo nasmijava ova rasprava .Nikakve tu zlobe ni sarkazma nema .
A sve ove rasprave na ovome portalu većinom se svode na isto još odavno.
Kako misliš sarkastićan PDV.Kao da se moralo sa zlobom nekom ili sarkazmom odnositi baš na tebe.Jednostavno me po malo nasmijava ova rasprava .Nikakve tu zlobe ni sarkazma nema .
A sve ove rasprave na ovome portalu većinom se svode na isto još odavno.
Pa ne nego mi je nejasno zašto se smiješ na ovaj dio gdje ona govori da nema veze s pravom,a sad mi se čini da ima. Ma nebitno.
Da se razumijemo.Ako se nekome briše obična replika bez i najmanje uvrede a nekome se pušta da piše što hoće to je davanje prednosti nekome.No na to imate pravo.
Ali se nemojte čuditi što ljudi koji su ovdje odavno imaju i reći nešto o tome.
Gospodjo Mostar,
Zbilja ne znam kako si dosla do ovoga??? Ova tema nema nikakve veze s tobom.
Da se razumijemo.Ako se nekome briše obična replika bez i najmanje uvrede a nekome se pušta da piše što hoće to je davanje prednosti nekome.No na to imate pravo.
Ali se nemojte čuditi što ljudi koji su ovdje odavno imaju i reći nešto o tome.
Ja pišem o trenutnoj prepisci s MoSTar i njenim pitanjima.
No, nemojmo opet svaku temu pretvoriti u vaše osobne netrpeljivosti. Jednostvno,forum koji ti se ne sviđa, koji je jadan i na kojem se ne poštuju tvoja prava ne posjećuješ. Jednostavnije ne može biti. Isto tako očekujem da će MoSTar podignuti tužbu protiv uvrede i časti te veselo očekujemo izvještaj o ishodu.
Ovu temu ću zasad ostaviti ako se namjeravate stvarno baviti pitanjima prava i pitanjima što spada pod uvredu itd. Ako ćete nastavit s provokacijama i nekim starim temama, zaključati ću je.
Znači, pišete i raspravljate o zakonu. Ako počnete s pričama ''on je meni reko, ja sam njemu reko...kme kme'' temu ću shvatiti kao trolersku i zaključati je jer ovo je pdf koji se ne bavi vašim osobnim svađama. Ako želite svađe vrlo dobro znate na kojem pdf-u se održavaju sukobi između zaraćenih strana pa svratite malo dolje jer je šteta da već neko vrijeme nije ništa napisano.
Zbilja ne znam kako si dosla do ovoga??? Ova tema nema nikakve veze s tobom.
Pa "proganjamo " je ona je žrtva na ovome portalu.Barem je proganjaju ovi mrzitelji bošnjaka i srbofili poput mene.:):)
Ja pišem o trenutnoj prepisci s MoSTar i njenim pitanjima.
No, nemojmo opet svaku temu pretvoriti u vaše osobne netrpeljivosti. Jednostvno,forum koji ti se ne sviđa, koji je jadan i na kojem se ne poštuju tvoja prava ne posjećuješ. Jednostavnije ne može biti. Isto tako očekujem da će MoSTar podignuti tužbu protiv uvrede i časti te veselo očekujemo izvještaj o ishodu.
Ovu temu ću zasad ostaviti ako se namjeravate stvarno baviti pitanjima prava i pitanjima što spada pod uvredu itd. Ako ćete nastavit s provokacijama i nekim starim temama, zaključati ću je.
Znači, pišete i raspravljate o zakonu. Ako počnete s pričama ''on je meni reko, ja sam njemu reko...kme kme'' temu ću shvatiti kao trolersku i zaključati je jer ovo je pdf koji se ne bavi vašim osobnim svađama. Ako želite svađe vrlo dobro znate na kojem pdf-u se održavaju sukobi između zaraćenih strana pa svratite malo dolje jer je šteta da već neko vrijeme nije ništa napisano.
Pa ključajte sve kao i do sada zašto ne.Samo naprijed.I ne trpaj meni u upise ono što nisam izrekao.Ima ovdje sjajnih ljudi pa samim time portal i nije jadan ja to nisam izrekao a vi udrite po svome PDV meni je svejedno.Možete i banirati.
caporegime
03-05-2013, 23:28
Koliko smo svjesni sto javno napisana rijec znaci?! Kako se moze tretirati? Stiti li nas "anomnost" jer ne pisemo pod svojim imenom i prezimenom?!
onda bi i nepoznatog počinitelja npr. ubojstva, štitila anonimnost.
triba stajati iza napisanih riječi, jednako kao i u reali
mislim da triba bit maximalna zaštita nas kao anonimnih korisnika , naravno osim za zloporabe
jer ruku na srce triba reć svega ima u virtuali upravo iz razloga nedostatka mjere
vBulletin® v4.0.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd. Prevedeno by Cokaric & Marshall {DarkSons.com}, Zyex {GSM-info.net} & _nana_ {LIBAR-LIBAR.com}