PDA

Pogledaj Full Version : ZeGeVege festival u Zagrebu, 7. i 8. rujna

ZGabriel
05-09-2012, 09:13
http://www.zegevege.com/

ZeGeVege Festival održivog življenja
MJESTO DOGAĐANJA: Zagreb, Trg bana Jelačića
VRIJEME: 7. rujan 2012 (9-21 sata) i 8. rujna 2012 (9-17 sati).
CILJ: približiti široj javnosti mogućnosti održivog življenja u Hrvatskoj
SUDIONICI: na 50 štandova predstavit će se hrvatski proizvođači vegetarijanske hrane, eko-poljoprivrednici, ekološka vozila, proizvođači kozmetike i sredstava za čišćenje koja nije testirana na životinjama, udruge za zaštitu životinja, vegetarijanski restorani, glazbenici, plesači, mađioničari.
RESTORAN: u otvorenom restoranu s klupama i stolovima posjetitelji festivala moći će pojesti kompletan vegetarijanski obrok po pristupačnim cijenama.
POZORNICA: tijekom cijeloga dana bit će postavljena pozornica na kojoj će razni izvođači (plesači, mađioničari, pjevači) zabavljati posjetitelje festivala u sklopu dnevnoga programa, a navečer će se održati koncert poznatoga hrvatskoga banda.
U SVIJETU: Vege festivali se već godinama redovito održavaju u gradovima širom Europe kao što su London, Beč, Pariz, Berlin, Torino, Bristol, Ljubljana i mnogi drugi. Oni okupljaju proizvođače koji u svojoj ponudi nude proizvode koji ne sadrže sastojke životinjskoga podrijetla, koji nisu testirani na životinjama, te podržavaju održivi i ekološki način proizvodnje.
STATISTIKE: Prema nezavisnom službenom istraživanju SPEM komunikacijske skupine 85% građana Zagreba podržava vegetarijanstvo, od kojih se 27,7% izjasnilo da bi mogli i postati vegetarijanci. Preko 30.000 Zagrepčana svjesnih velikih osobnih i društvenih prednosti već se hrani vegetarijanskom prehranom.

Humphrey
05-09-2012, 19:59
Nastranosti velikoga grada, kupus se jede umjesto janjetine.

caporegime
05-09-2012, 20:21
http://www.uhrvatskoj.com/upload/tbl_oglasi/janje1tq5_12814.jpg
apsolutno sam za vege hranu jer bez kapule i paradajza ni janje nije nešto.

Stiliana
06-09-2012, 09:04
Mene zanima koje su to osobne i društvene prednosti jednenja samo zelenjave?

i tko je na forumu vegetarijanac da znam da se više ne družim s njim/njom? :cerek

ZGabriel
06-09-2012, 09:05
Mene zanima koje su to osobne i društvene prednosti jednenja samo zelenjave?

i tko je na forumu vegetarijanac da znam da se više ne družim s njim/njom? :cerek

:tuzni
mirrorka i ja.

Stiliana
06-09-2012, 09:28
:tuzni
mirrorka i ja.

:rofl to sam znala za nju... nisam za tebe. a svašta.

ZGabriel
06-09-2012, 09:36
ma nisam ja pravi vege, jedem ribu. a kad sam kod rodbine i znam da je meso domaće, onda i meso jedem. ne volim ovo "umjetno" kojemu se ne zna ni porijeklo ni sastav. :D a puno je kemije i nema ukusa.

Stiliana
06-09-2012, 09:45
ma nisam ja pravi vege, jedem ribu. a kad sam kod rodbine i znam da je meso domaće, onda i meso jedem. ne volim ovo "umjetno" kojemu se ne zna ni porijeklo ni sastav. :D a puno je kemije i nema ukusa.

To razumijem, ali ja isto jedem meso iz industrijskog uzgoja, ne mogu bez mesa... jedino što stvarno ne jedem su hrenovke i paštete i salame. Tj. pojedem jednom u tri mjeseca paštetu (jbga, meni Gavrilovićka miriše na djetinjstvo :zubo ) ili sendvič sa salamom nekakvom.
A od domaćeg mesa nema šanse da ne jedem pršut, umbuo ili ne koristim slaninu u x jela...

ZGabriel
06-09-2012, 09:50
ja sam kao dijete obožavala carnex jetrenu paštetu (mislim da je neki vojvođanski proizvođač). da je negdje nađem, sigurno bih je kupila. :D iako ne želim razmišljati šta je sve unutra. :rofl

nemam ja problem s mesom kao takvim, niti mislim da životinje imaju osobnost ili dušu pa da radim nešto loše jedući meso. :D ali smeta mi masovna proizvodnja, upotreba hormona i antibiotika i još koječega u preradi mesa.

Stiliana
06-09-2012, 09:53
ja sam kao dijete obožavala carnex jetrenu paštetu (mislim da je neki vojvođanski proizvođač). da je negdje nađem, sigurno bih je kupila. :D iako ne želim razmišljati šta je sve unutra. :rofl

nemam ja problem s mesom kao takvim, niti mislim da životinje imaju osobnost ili dušu pa da radim nešto loše jedući meso. :D ali smeta mi masovna proizvodnja, upotreba hormona i antibiotika i još koječega u preradi mesa.

smeta i meni, ali što i kako jest bez njega? soja ne dolazi u obzir... a ako počnem tako razmišljat, što s mlijekom, što s jajima? ja znam ljude kojima se gade i jaja iz industrijskog uzgoja.

ZGabriel
06-09-2012, 10:01
smeta i meni, ali što i kako jest bez njega? soja ne dolazi u obzir... a ako počnem tako razmišljat, što s mlijekom, što s jajima? ja znam ljude kojima se gade i jaja iz industrijskog uzgoja.

zašto ne soja? ja je jedem od 15. godine. istinabog, nije ni blizu mesu, ali da se fino pripremiti. jaja kupim na placu. osjeti se razlika u ukusu. a tek kolači...

ali da nešto kažem i na temu. :zubo eko proizvodnja smanjuje zagađenje okoliša i uništavanje prirode. to mi se najviše sviđa u cijelom konceptu. uzima se u obzir i kvaliteta proizvoda i način proizvodnje.
ono što mi se ne sviđa su perjanice (barem kod nas) tog, uvjetno rečeno, pokreta. Prijatelji životinja koji su često militantni a uglavnom neinformirani. pročitali su dva-tri pamfleta, naučili tekst napamet i time tlače ljude. rade više štete nego koristi.

Stiliana
06-09-2012, 10:10
zašto ne soja? ja je jedem od 15. godine. istinabog, nije ni blizu mesu, ali da se fino pripremiti. jaja kupim na placu. osjeti se razlika u ukusu. a tek kolači...

ali da nešto kažem i na temu. :zubo eko proizvodnja smanjuje zagađenje okoliša i uništavanje prirode. to mi se najviše sviđa u cijelom konceptu. uzima se u obzir i kvaliteta proizvoda i način proizvodnje.
ono što mi se ne sviđa su perjanice (barem kod nas) tog, uvjetno rečeno, pokreta. Prijatelji životinja koji su često militantni a uglavnom neinformirani. pročitali su dva-tri pamfleta, naučili tekst napamet i time tlače ljude. rade više štete nego koristi.

Em mi nije fina, em je broj 1 GMO hrana u svijetu.

Za eko prozvodnju sam 100%. Bila je nekidan emisija na TVu o nekakvoj skupini imanja u Fra koji se bave agroturizmom, ali na ekološki način tj. organskim uzgojem hrane. I uglv, bio je neki mesar koji je rekao da savjetuje svojim mušterijama da radije kupe i jedu manje prave hrane (mesa), nego ove iz trgovine. I čovjek je u pravu... ionako se baca valjda 20% proizvedene hrane.

ZGabriel
06-09-2012, 10:15
Em mi nije fina, em je broj 1 GMO hrana u svijetu.

Za eko prozvodnju sam 100%. Bila je nekidan emisija na TVu o nekakvoj skupini imanja u Fra koji se bave agroturizmom, ali na ekološki način tj. organskim uzgojem hrane. I uglv, bio je neki mesar koji je rekao da savjetuje svojim mušterijama da radije kupe i jedu manje prave hrane (mesa), nego ove iz trgovine. I čovjek je u pravu... ionako se baca valjda 20% proizvedene hrane.

baca se 50 % :mig

čitala sam nešto prošle godine o tome...uglavnom, na svijetu se proizvede dovoljno hrane da nahrani dvostruko više ljudi nego ih sad ima. zar ne bi bilo bolje proizvoditi manje a kvalitetnije? :nezna
da ne govorim o raspodjeli...

Stiliana
06-09-2012, 10:26
baca se 50 % :mig

čitala sam nešto prošle godine o tome...uglavnom, na svijetu se proizvede dovoljno hrane da nahrani dvostruko više ljudi nego ih sad ima. zar ne bi bilo bolje proizvoditi manje a kvalitetnije? :nezna
da ne govorim o raspodjeli...

Pa eto. Koja je poanta u razbacivanju lošom hranom dok pola svijeta gladuje? :nezna

Sad u zadnje vrijeme izlaze i članci kako nema nikakve posebne koristi od organski uzgojene hrane. Kao, finija je za jest, ali u principu ista kao i ova prskana. Ja u to ne vjerujem :kava

ZGabriel
06-09-2012, 10:32
Kao, finija je za jest, ali u principu ista kao i ova prskana. Ja u to ne vjerujem :kava

koji oksimoron. ako je ista, ne može biti finija, nego ista. :zubo
to je valjda neka naručena "studija" jer unatoč silnim reklamama sve više ljudi se okreće eko uzgoju i kupovanju na tržnicama. u Engleskoj je to dosta razvijeno, u Njemačkoj isto. mi kaskamo, ali ima i kod nas eko-imanja. samo što se oni ne reklamiraju klasično, nego više usmenom predajom.

sagitarius
06-09-2012, 11:04
Nisam vegetarijanac i obožavam mediteransku kuhinju (maslinovo ulje, bijeli luk, puno ribe, posnije meso i piletina, mada i slanina i pršut i kulen i jasno dobro, crno, stolno crno...).
Kako se kod mene doma jedu i enormne količine voća i povrća, veoma je bitno da je ono što kvalitetnije, da nije genetski modificirano, da nije zaprašivano nekakvim gadnim pseticidima itd, itd., ukratko što bliže prirodnom i bogomdanom obliku i stanju.
Nažalost, toga je sve manje i sve teže je doći do prirodne i zdrave hrane osobito nama koji živimo u velikim gradovima, gdje to postaje uistinu sve veći i veći problem i gdje nam se pokušava prodati masovno genetski modificiran voće i povrće.
Kineski bijeli luk je najdiskutabilnija namirnica i dobar primjer , što nam se sve legalno uvozi i konkurira malom cijenom domaćem skupljem a li neuporedivo kvalitetnijem proizvodu.
Došlo je vrijeme da je bollje poznavati tetu na pijaci nego doktora, jer ukoliko jedemo zdravo, doktor nam neće trebati...

Stiliana
06-09-2012, 15:52
koji oksimoron. ako je ista, ne može biti finija, nego ista. :zubo
to je valjda neka naručena "studija" jer unatoč silnim reklamama sve više ljudi se okreće eko uzgoju i kupovanju na tržnicama. u Engleskoj je to dosta razvijeno, u Njemačkoj isto. mi kaskamo, ali ima i kod nas eko-imanja. samo što se oni ne reklamiraju klasično, nego više usmenom predajom.

I ja vjerujem da je naručena. Stevija je prije par godina bila zabranjena u EU, npr. Svaki lobi radi svoje pretpostavljam...
Ja ne znam nijedno takvo imanje, ali mislim da kupovanje kod babe na pjaci koja ima par kila grbavog voća je valjda to. :zubo

Nisam vegetarijanac i obožavam mediteransku kuhinju (maslinovo ulje, bijeli luk, puno ribe, posnije meso i piletina, mada i slanina i pršut i kulen i jasno dobro, crno, stolno crno...).
Kako se kod mene doma jedu i enormne količine voća i povrća, veoma je bitno da je ono što kvalitetnije, da nije genetski modificirano, da nije zaprašivano nekakvim gadnim pseticidima itd, itd., ukratko što bliže prirodnom i bogomdanom obliku i stanju.
Nažalost, toga je sve manje i sve teže je doći do prirodne i zdrave hrane osobito nama koji živimo u velikim gradovima, gdje to postaje uistinu sve veći i veći problem i gdje nam se pokušava prodati masovno genetski modificiran voće i povrće.
Kineski bijeli luk je najdiskutabilnija namirnica i dobar primjer , što nam se sve legalno uvozi i konkurira malom cijenom domaćem skupljem a li neuporedivo kvalitetnijem proizvodu.
Došlo je vrijeme da je bollje poznavati tetu na pijaci nego doktora, jer ukoliko jedemo zdravo, doktor nam neće trebati...

Ja nedavno pročitah da je ovo kupovno voće ne bi trebalo jest više od jednog komada tj. voćke dnevno. Da je šteta od pesticida puno veća nego dobrobit od vitamina. Koma. Pa ti sad budi pametan.

mirr.or
07-09-2012, 11:31
:rofl to sam znala za nju... nisam za tebe. a svašta.

ovo nisam znala ni ja. :rofl

ZGabriel
07-09-2012, 11:40
ovo nisam znala ni ja. :rofl

kako nisi? :misli pričale smo o tome...

a, ne, to je bila Sandra, na onoj izgubljenoj trač temi...

mirr.or
07-09-2012, 12:24
kako nisi? :misli pričale smo o tome...

a, ne, to je bila Sandra, na onoj izgubljenoj trač temi...

nema veze, sad znam. nikad nije kasno. :D

Vepar
10-09-2012, 15:15
Ja sam se jednom nažderao vegetarijanske hrane na nekom Hare Krišna skupu, tu u Zagrebu. Jest da sam prije toga morao slušati njihova bulažnjenja... Ima već jedno 5 godina od tada.

ZGabriel
10-09-2012, 15:24
bila sam ja jednom na nekom veganskom rođendanu. super klopa, ali je ekipa udavila maksimalno. i Pernar je bio među njima. :rofl

Vepar
10-09-2012, 15:32
Dobro ti vegani su opasni, ne samo što ugrožavaju svoje zdravlje nego i šire te svoje ideje. A oni sirevi od soje i slično... Još ako dodaš tog Pernara...

ZGabriel
10-09-2012, 15:35
tofu je meni super, i svježi i dimljeni. :jede seitan i nije nešto, a tempeh je koma. :D
a svi pokušaji da se politički organiziraju su neslavno propali. :D koga briga imaju li životinje dušu kad jedva preživljavamo...