PDA

Pogledaj Full Version : Voda - ima li je dovoljno za sve?

moonlight
13-08-2012, 15:25
Naravno da je svijet napredniji nego što nam se čini, pa ne može svaki napredni dio odmah biti dio široke uporabe, kao što bi bila utopija da taj napredniji nama "nevidljivi" dio onaj tko ga posjeduje dijeli sa svima, pa jedan je Tesla...
Vojna industrija i sve vezano za vojsku je naprednije puno nego mislimo, ja se samo bojim ovih "kontrolora obradivih površina", tko iskontrolira hranu, vlada svima.

Marco Antonije
13-08-2012, 15:29
Naravno da je svijet napredniji nego što nam se čini, pa ne može svaki napredni dio odmah biti dio široke uporabe, kao što bi bila utopija da taj napredniji nama "nevidljivi" dio onaj tko ga posjeduje dijeli sa svima, pa jedan je Tesla...
Vojna industrija i sve vezano za vojsku je naprednije puno nego mislimo, ja se samo bojim ovih "kontrolora obradivih površina", tko iskontrolira hranu, vlada svima.

Voda i hrana

moonlight
13-08-2012, 15:29
Voda i hrana

Vodu ćemo s Marsa.

zlatna ribica
13-08-2012, 15:43
Voda nije s Marsa, al na Marsu ima vode...

I to nije nikakva teorija zavjere, nego znanstveno potvrđena činjenica.

Mars je jedna jako zanimljiva priča :)

Meni je baš krivo što se nisam rodila za jedno 100-200 godina, kad će svemirska putovanja bit ko meni danas sjest u auto pa doć iz Zeline u Zagreb :D ...pa da mogu ić istraživati svemir... ko oni u Star Trek...

Stiliana
13-08-2012, 15:44
Voda nije s Marsa, al na Marsu ima vode...

I to nije nikakva teorija zavjere, nego znanstveno potvrđena činjenica.

Mars je jedna jako zanimljiva priča :)

Meni je baš krivo što se nisam radila za jedno 100-200 godina, kad će svemirska putovanja bit ko meni danas sjest u auto pa doć iz Zeline u Zagreb :D ...pa da mogu ić istraživati svemir... ko oni u Star Trek...

Jel se to odnosi na polove Marsa ili?

Ako je zanimljiva, zašto nam malo ne ispričaš o tome, mene to baš zanima...

Stiliana
13-08-2012, 15:47
Ko će nam je dotjerati.Ko pristane da ode nema povratka .

Ako ga budu kolonizirali :):)

Vode na Zemlji ima dosta i previše. Vjerujte da nam voda nije problem... slušala sam baš predavanje Korade Korlevića koji se, između ostalog, dotakao i pitanja pitke vode.

ZGabriel
13-08-2012, 15:48
Vode na Zemlji ima dosta i previše. Vjerujte da nam voda nije problem... slušala sam baš predavanje Korade Korlevića koji se, između ostalog, dotakao i pitanja pitke vode.

isto kao i hrane. :nezna samo što voda i hrana više nisu osnovna ljudska prava, nego roba za špekulacije i ucjene. :mad

Marco Antonije
13-08-2012, 15:49

Ali je bitno ko će je kontrolirati Stilika .Nema je svuda pitke toliko .Koliko ja znam.

moonlight
13-08-2012, 15:49

Ima, ali nije pitka.

Stiliana
13-08-2012, 15:52
Ali je bitno ko će je kontrolirati Stilika .Nema je svuda pitke toliko .Koliko ja znam.

Nema, ali je već sada relativno jeftino 'proizvest' pitku vodu. Druga je stvar naravno, ako netko ne želi dati novac da se to uradi... kao što kaže i gabi: ima hrane, ali je druga stvar kako se raspoređuje i tako dalje...

Marco Antonije
13-08-2012, 15:53
Ima, ali nije pitka.

Eto vidiš pogodi i ja nešto :zubo:zubo

zlatna ribica
13-08-2012, 15:53
Jel se to odnosi na polove Marsa ili?

Ako je zanimljiva, zašto nam malo ne ispričaš o tome, mene to baš zanima...

Da, na polovima, iako je nema puno na površini, jer je Marsova atmosfera prerijetka i isparila bi. Inače krajolik Marsa otkriva da je on jako sličan Zemlji, sve sa planinama, oceanima, rijekama itd. Nekad je Mars imao velike vodene oceane, a s obzirom da ne Zemlji vrijedi pravila da gdje ima vode-ima i života, pretpostavka je da je i na Marsu bilo života.
Također je moguće da na Marsu ima vode i u unutrašnjosti, i to u tekućem stanju, a onda je sve moguće...

moonlight
13-08-2012, 15:54
Eto vidiš pogodi i ja nešto :zubo:zubo

Ma to si znao, ne muljaj...:kez

Tomahawk
13-08-2012, 15:55
Ima, ali nije pitka.

Ali su pitka pica koja se prave od nje. Cola, Fanta, multivitaminski sokovi sa dodatkom svih vitamina, energetski napitci, pivo....... Tko jos pije vodu?

Da bilo tko od nas ima moc, ili novac kao zamjenu za moc, svi bi mi zeljeli tu moc i uvecati. Tako i onaj koji prodaje vodu planira kako bi tek zaradivao da moze naplatiti svu vodu koja se dnevno popije.
Napredak je kad ljudima ispunjavas nove potrebe.
Prije se nitko nije obazirao na vodu pa su vode postale zagadene.....

Marco Antonije
13-08-2012, 15:56
Nema, ali je već sada relativno jeftino 'proizvest' pitku vodu. Druga je stvar naravno, ako netko ne želi dati novac da se to uradi... kao što kaže i gabi: ima hrane, ali je druga stvar kako se raspoređuje i tako dalje...

Da o tome se i radi ko je kontrolira i kako.Evo ovdje potiho u BiH se uzimaju zvorišta .Npr.Nordfish kupio koncesiju za ribogojilišta fol a u stvari uzeo koncesiju i na izvor pitke vode ribogojilišta propala .??

Stiliana
13-08-2012, 15:56
Da, na polovima, iako je nema puno na površini, jer je Marsova atmosfera prerijetka i isparila bi. Inače krajolik Marsa otkriva da je on jako sličan Zemlji, sve sa planinama, oceanima, rijekama itd. Nekad je Mars imao velike vodene oceane, a s obzirom da ne Zemlji vrijedi pravila da gdje ima vode-ima i života, pretpostavka je da je i na Marsu bilo života.
Također je moguće da na Marsu ima vode i u unutrašnjosti, i to u tekućem stanju, a onda je sve moguće...

Ok, ali taj život se može odnosit i na jednostanične organizme i na, ajmo reć, nekakave humanoide... :nezna Sve je moguće, slažem se. Bilo bi totalno spaljeno da se nađu ostaci neke civilizacije na Marsu... iako sumnjam. Nekako imam feeling da smo sami uvijek bili u ovom sustavu...

Tomahawk
13-08-2012, 15:58

Sto je moguce onda? Otkriti toplu vodu Marsovcima?

Stiliana
13-08-2012, 15:59
Da o tome se i radi ko je kontrolira i kako.Evo ovdje potiho u BiH se uzimaju zvorišta .Npr.Nordfish kupio koncesiju za ribogojilišta fol a u stvari uzeo koncesiju i na izvor pitke vode ribogojilišta propala .??

A čuj... sigurno da ti punjači vode neće propast u dogledno vrijeme, a i pitanje je kakva je kvaliteta voda s pojednih izvora. Sigurno da će se industrija jagmit za onima koja su bolja, a možda ova naša spadaju u takva. Velim ti, nisam stručnjak za to, al Korado je rekao da je priča o neprocjenjivosti vode priča da se sirotinju uvjeri kako imaju nešto jako važno :nezna

Marco Antonije
13-08-2012, 16:02
A čuj... sigurno da ti punjači vode neće propast u dogledno vrijeme, a i pitanje je kakva je kvaliteta voda s pojednih izvora. Sigurno da će se industrija jagmit za onima koja su bolja, a možda ova naša spadaju u takva. Velim ti, nisam stručnjak za to, al Korado je rekao da je priča o neprocjenjivosti vode priča da se sirotinju uvjeri kako imaju nešto jako važno :nezna

To lako može biti kao i priča sa cjepivima i slično nešto i ne vidim da masovno se umire od raznoraznih gripa i kravljih ludila

moonlight
13-08-2012, 16:03
Ali su pitka pica koja se prave od nje. Cola, Fanta, multivitaminski sokovi sa dodatkom svih vitamina, energetski napitci, pivo....... Tko jos pije vodu?

Da bilo tko od nas ima moc, ili novac kao zamjenu za moc, svi bi mi zeljeli tu moc i uvecati. Tako i onaj koji prodaje vodu planira kako bi tek zaradivao da moze naplatiti svu vodu koja se dnevno popije.
Napredak je kad ljudima ispunjavas nove potrebe.
Prije se nitko nije obazirao na vodu pa su vode postale zagadene.....

Ali u prirodi nije pitka, evo ti Afrike kao primjer, dobar dio J.Amerike...naravno nakon destilacije je druga priča, al što od toga ima Kreolac sa tih prostora?

Tomahawk
13-08-2012, 16:08
A kako ću zagužvati malo ma sterilno mi ovo sve žene.Tomahavka nekako ne računam uvjek po malo kmeca kao žena kakva :evil:evil:rofl:rofl

Inkvija i ostalih nema aleksa pobjegao Eugen se ko zna gdje mota i eto.Sagi preozbiljan opet mi samo ostale žene :zubo:zubo

Vidjeli smo tebe kad te Capo malo dohvatio svojim alatkama....... ali necemo kvariti ovaj lijepi dan i kutak.......... ovim lijelim zenama.......

Isto kao sto su arape uvjerili da je nafta nesto jako vazno?
Meni j eizvjesnije da oni zele da zemlje proizvodnje i sirovina ostanu nerazvijene, ako nisu dio njihova teritorija.
Zato su i raspustili kolonije, jer ej jeftinije i ucinkovitije imati neku podloznu vlast, vecinom skolovanu po "programu" kolonizatora.... Protektorati poput BiH su savrsena "drzava". To je kao da netko boksa protiv protivnika bez ruku.........

Stiliana
13-08-2012, 16:12
Vidjeli smo tebe kad te Capo malo dohvatio svojim alatkama....... ali necemo kvariti ovaj lijepi dan i kutak.......... ovim lijelim zenama.......

Isto kao sto su arape uvjerili da je nafta nesto jako vazno?
Meni j eizvjesnije da oni zele da zemlje proizvodnje i sirovina ostanu nerazvijene, ako nisu dio njihova teritorija.
Zato su i raspustili kolonije, jer ej jeftinije i ucinkovitije imati neku podloznu vlast, vecinom skolovanu po "programu" kolonizatora.... Protektorati poput BiH su savrsena "drzava". To je kao da netko boksa protiv protivnika bez ruku.........

Voda se može skupit iz zraka, a nafta ne može. Tu svaka rasprava prestaje imat smisla...

Tomahawk
13-08-2012, 16:16
Ali u prirodi nije pitka, evo ti Afrike kao primjer, dobar dio J.Amerike...naravno nakon destilacije je druga priča, al što od toga ima Kreolac sa tih prostora?
Ono sto je pio i do sada...... Ili mu ti odnesu par Jana. :D

možda te neki marsovski barba Luka postavi :rofl

@pdv - možda, a možda je sve to plod dokona uma, tko zna. ne treba previše razbijat glavu s tim...

Neki marskovski Tudman, za svog Matu Bobana, i onda preimenujem Zemlju u Hreceg- Bosnu; samo Muslianima ostavim Trokut, nek napokon imaju svoju drzavu, ali im oduzmem Neum i u njemu napravim svoje Dvore Matanove, da ima nesto vrijedno izmedu Splita i Dubrovnika.

Tomahawk
13-08-2012, 16:21
Voda se može skupit iz zraka, a nafta ne može. Tu svaka rasprava prestaje imat smisla...

I energija se moze skupiti iz zraka, sunca..... ali ipak placamo litar goriva 10 kuna a litar vode 3 kune. Litar najobicnije vode, koje ima u zraku, potocima, slavinama, u nama samima...... zamitli to.
I tu pocinju rasprave koje imaju smisla.
Mi cak placamo i slivne vode. :D

Stiliana
13-08-2012, 16:43
Dakle, u pitanju je pitka voda. Hoće li postati sredstvo manipulacije nad stanovništvom ili je to pretjeran scenarij? Jesu li izvori pitke vode precijenjeni mit ili zbilja neprocjenjivo prirodno bogatstvo?

Grunf
14-08-2012, 21:54
http://cdn.memegenerator.net/instances/400x/24906761.jpg

Tomahawk
15-08-2012, 10:28
Iam vode, samo su ljudi lijeni otici na izvor i donijeti ju.

Stiliana
15-08-2012, 12:47
Koala je prejaka :rofl

Ma ja tvrdim da ima dovoljno vode za sve... kako je ne bilo bilo, većina planeta nam je prekrivena vodom :D

sagitarius
16-08-2012, 12:19
U biti 2/3 planeta su pod vodom, ali pitka voda ima udio u toj "svjetskoj vodi" jedva oko 1%, što znaći da je pitanje pitke vode uistinu ozbiljno pitanje koje će u budućnosti imati izuzetni gospodarstveni i uopće životni značaj...
Cijene vode u svijetu lagano ali sigurno rastu...
National Geographic već sad tvrdi da je omjer cijena vode i nafte 1:3 - litra nafte za tri litre vode...
Na Vrelu Bosne u Sarajevu, na daleko čuvenoj prirodnoj ljepoti tik do buka izvora stoji tabla s natpisom "Voda nije za piće", nešto niže se voda kaptira, klorira i šalje Sarajevu za piće. U toj čuvenoj bistroj i studenoj rijeci Bosni, na samom vrelu, pronađene su fekalne bakterije, koje su ili posljedica izgradnje guzonjskih vikendica i kuća u vodozahvatnoj zoni ili navodno ne sahranjenih leševa gore na Igmanu negdje u šumama...
Ovo navodim tek kao jedan od najdrastičnijih primjera u "zemlji sa tisuću rijeka", a kako se prije rata učilo u osnovnim školama, dok se za Hrvatsku govorilo i učilo da je ona republika sa tisuću otoka...,da, tako je to bilo...
BiH u Europi spada u zemlje sa najvećim potencijalom pitke vode, ali uzalud, kad je većina te vode zagađena...
Europa uveliko pije flaširanu vodu, jer im je voda iz slavina, mada bakteriološki posve sigurna, "neukusna" ili nedovoljno hladna ili jednostavno ima "šmek", miris i okus umjesto da je neutralna.
Večina BiH građana vodu još uvijek pije iz slavine...
Nedavno sam saznao da neki norvežani prave obiteljski biznis dolazeći u BiH cisternama i odvozeći pitku vodu za jeftin novac (čuo sam cifru od 50KM po cisterni), koja se poslije flašira i takva prodaje po sjevernoj Europi, čime se postižu ogromne zarade na našoj vodi - isto važi i za ribu, tako da je suvlasnik velikog broja ribnjaka kod nas netko iz neke od nordijskih zemalja gdje su izlovili svoju ribu i sad je oporavljaju, a u međuvremenu ribu dobavljaju odavde...
I još jedan pokazatelj da voda iz dana u dan postaje strateško pitanje, nimalo napuhano, dapače, u činjenici da je planeta prenapućena stanovništvom, koje svakim danom raste i crpi sve veće količine pitke vode, ali je istovremeno i zagađuje.

ZGabriel
16-08-2012, 12:58
Ispravak krivog navoda - nije udio vode 70 % od cijele planete, nego 70 % zemljine kore ;) a njena debljina je tek nekoliko km ili nekoliko desetaka km, kako gdje.

Nedavno sam pročitala članak o projektu za gradnju bunara u Africi. Opskrba jednog sela košta 25 tisuća dolara, a ljudi bi godinama imali pitku vodu. Pokretač projekta: mlađi brat B. Pitta :)

ZGabriel
16-08-2012, 13:04
Btw, gdjegod sam boravila u inozemstvu (Europa, Kanada), pila sam vodovodnu vodu. Nikad mi ništa nije bilo. Ta voda mora biti bez boje, mirisa i okusa. Druga je stvar što razmaženi zapadnjaci izvode bijesne gliste pa im je važnija forma (bočica) od sadržaja. Flaširana voda je često punjena iz vodovoda (info iz prve ruke).

zlatna ribica
16-08-2012, 13:17
U biti 2/3 planeta su pod vodom, ali pitka voda ima udio u toj "svjetskoj vodi" jedva oko 1%, što znaći da je pitanje pitke vode uistinu ozbiljno pitanje koje će u budućnosti imati izuzetni gospodarstveni i uopće životni značaj...
National Geographic već sad tvrdi da je omjer cijena vode i nafte 1:3 - litra nafte za tri litre vode...
Na Vrelu Bosne u Sarajevu, na daleko čuvenoj prirodnoj ljepoti tik do buka izvora stoji tabla s natpisom "Voda nije za piće", nešto niže se voda kaptira, klorira i šalje Sarajevu za piće. U toj čuvenoj bistroj i studenoj rijeci Bosni, na samom vrelu, pronađene su fekalne bakterije, koje su ili posljedica izgradnje guzonjskih vikendica i kuća u vodozahvatnoj zoni ili navodno ne sahranjenih leševa gore na Igmanu negdje u šumama...
Ovo navodim tek kao jedan od najdrastičnijih primjera u "zemlji sa tisuću rijeka", a kako se prije rata učilo u osnovnim školama, dok se za Hrvatsku govorilo i učilo da je ona republika sa tisuću otoka...,da, tako je to bilo...
BiH u Europi spada u zemlje sa najvećim potencijalom pitke vode, ali uzalud, kad je većina te vode zagađena...
Europa uveliko pije flaširanu vodu, jer im je voda iz slavina, mada bakteriološki posve sigurna, "neukusna" ili nedovoljno hladna ili jednostavno ima "šmek", miris i okus umjesto da je neutralna.
Nedavno sam saznao da neki norvežani prave obiteljski biznis dolazeći u BiH cisternama i odvozeći pitku vodu za jeftin novac (čuo sam cifru od 50KM po cisterni), koja se poslije flašira i takva prodaje po sjevernoj Europi, čime se postižu ogromne zarade na našoj vodi - isto važi i za ribu, tako da je suvlasnik velikog broja ribnjaka kod nas netko iz neke od nordijskih zemalja gdje su izlovili svoju ribu i sad je oporavljaju, a u međuvremenu ribu dobavljaju odavde...
I još jedan pokazatelj da voda iz dana u dan postaje strateško pitanje, nimalo napuhano, dapače, u činjenici da je planeta prenapućena stanovništvom, koje svakim danom raste i crpi sve veće količine pitke vode, ali je istovremeno i zagađuje.

Voda se može desalinizirati, danas postoje mnoge tehnike za pretvaranje morske vode u slatku. Mislim da je to budućnost, jer mnogi izvori pitke vode su zagađeni.

Čitala sam da kad se morsku vodu zaledi, sol se koncentrira u sredini kao jedna masa, a okolo ostaje slatka voda :)

sagitarius
16-08-2012, 14:51
Ispravak krivog navoda - nije udio vode 70 % od cijele planete, nego 70 % zemljine kore ;) a njena debljina je tek nekoliko km ili nekoliko desetaka km, kako gdje.

Nedavno sam pročitala članak o projektu za gradnju bunara u Africi. Opskrba jednog sela košta 25 tisuća dolara, a ljudi bi godinama imali pitku vodu. Pokretač projekta: mlađi brat B. Pitta :)

Dakle, upravo da ne bih bio krivo shvacen, svijetsku vodu sam stavio pod navodnike, sto ti je vjerovatno promaklo kao i aproksimacija od 2/3 vode u koju pored mora ulaze i rijeke, jezera i bunari kao resursi o kojima je rijec. Stoga spomenti navodnici pojasnjavaju postojanje i drugiih ali nedostupnijih resursa. Hvala sto si me potaknula na dodatno objasnjenje.

ZGabriel
16-08-2012, 15:12
Dakle, upravo da ne bih bio krivo shvacen, svijetsku vodu sam stavio pod navodnike, sto ti je vjerovatno promaklo kao i aproksimacija od 2/3 vode u koju pored mora ulaze i rijeke, jezera i bunari kao resursi o kojima je rijec. Stoga spomenti navodnici pojasnjavaju postojanje i drugiih ali nedostupnijih resursa. Hvala sto si me potaknula na dodatno objasnjenje.

ali pitanje je ima li vode u unutrašnjosti zemlje i koliko, te kako doći do nje. Ova voda na površini je sve s čime raspolažemo.
Naravno, uvijek možemo otopiti glečere i utopiti se :zubo
ali da ne skrećem previše s teme, možemo krenuti od sebe i racionalnije trošiti vodu, tako da nešto ostane i onima iza nas.

sagitarius
16-08-2012, 15:13
Voda se može desalinizirati, danas postoje mnoge tehnike za pretvaranje morske vode u slatku. Mislim da je to budućnost, jer mnogi izvori pitke vode su zagađeni.

Čitala sam da kad se morsku vodu zaledi, sol se koncentrira u sredini kao jedna masa, a okolo ostaje slatka voda :)

Jasno, postoji vise metoda desalinizacije, ali to bitno poskupljuje cijenu vode, koja se na taj nacin odaljuje siromasnin dijelovima zednog 'svijeta'.

Grunf
16-08-2012, 16:22
Btw, gdjegod sam boravila u inozemstvu (Europa, Kanada), pila sam vodovodnu vodu. Nikad mi ništa nije bilo. Ta voda mora biti bez boje, mirisa i okusa. Druga je stvar što razmaženi zapadnjaci izvode bijesne gliste pa im je važnija forma (bočica) od sadržaja. Flaširana voda je često punjena iz vodovoda (info iz prve ruke).

Ništa ti nije, ali ne možeš normalno zaspati. :D

Grunf
16-08-2012, 16:24

Bumo u budućnosti onda imali sladače od vode. :D

sagitarius
16-08-2012, 18:35
ali pitanje je ima li vode u unutrašnjosti zemlje i koliko, te kako doći do nje. Ova voda na površini je sve s čime raspolažemo.
Naravno, uvijek možemo otopiti glečere i utopiti se :zubo
ali da ne skrećem previše s teme, možemo krenuti od sebe i racionalnije trošiti vodu, tako da nešto ostane i onima iza nas.

Zanimljivo razmišljaš o otapanju glečera, uz uvjet da odgovaraju konzumaciji, a s obzirom da je to "meka voda" -destilirana prirodnim putem, za koju je k tomu velik problem, nažalost i sam transport, koji bitnoi poskupljuje takvu vodu, koju bi valjalo dobaviti s Grenlanda...
Glede unutrašnjosti zemlje, da, tu postoje resursi pretežito premineralizirane ili vrele vode, ali i s druge strane zaista postoje vodeni jastuci u plitkoj kori pitke vode, ali oni su manje više poznati i satelitski snimljeni, ponajviše zahvaljujući tektonici, nauci koja se bavi pokretima ploča zemljine kore, gdje oni imaju određeni značaj.
Zanimljivo je i da u oceanima ima izvora slatke vode, od kojih su neki poznati, ali za eksploataciju su gotovo neuporabljivi.
Na kraju da zaključim : Od svega najljepše i najtočnije što si rekla je to da štedimo pitku vodu i sa njom se odnosimo s poštovanjem i eksploatiramo je na najracionalniji mogući način, što je i naš trenutno najveći mogući doprinos...

Stiliana
16-08-2012, 19:11

Mislim da je te neke Norvežane spomenuo i mardar, ako se ne varam.
Ja mislim da je stanje trenutno takvo, da se više isplati uzet koncesiju na postojeći izvor vode, flaširat je i prodavat, nego desalinizirat more, skupljat vlagu iz zraka i sl. No istina je isto tako da vode ima svugdje i da već danas imamo tehnologiju koja bi, u teoriji, trebala omogućiti da nitko ne umre od žeđi.
No politika je druga stvar. Tako pored našeg obilja svega i svačega, ovi u Africi umiru i od gladi i žeđi...
I dobro zbori Gabi, u svakom se slučaju voda treba trošit racionalno...

caporegime
16-08-2012, 19:34
kad nuklearna podmornica zaroni, ne izranja po pola godine. mislite li da bačve nose sa sobom?
mislite li da zemlje perzijskog zaljeva vrve oazama?
ne budalite, priča o nedostatku vode je tek stvaranje fiktivnih razloga da bi se što snažnije podčinjavalo male narode.

zaba1111
16-08-2012, 20:50
Nisam nešto upućen , ali ne vidim razlog za manjak pitke vode, desalnizacija nešto košta, ali sigurno ne puno, mislim da se može raditi i besplatno s odgovarjucim napravama, a vode za piće nije puno ni potrebno, problem bi mogao nastati ako izvorska voda postane neupotrebljiva za navodnjavnje.

A najnejasnije mi je ovdje to što vam znači racionalna potrošnja, voda izvire konstantno, skuplja se u bazenima, nakon čega se cijevima dovodi do domaćinstava, ukoliko bi se voda stedila onda bi se ona prelila povrh kapaciteta bazena i otisla na isto mjesto gdje ide i ova racionalno potrosena i to se događa stalno izvan ljetnih mjeseci , u ljetnim mjesecima je dotok manji, a potrosnjo i sto puta veća zbog navodnjavanja i u tom slučaju je potrbno racionalno trošiti zbog solidarnosti.

zaba1111
16-08-2012, 20:56
A inače najveći trošak kod vode je struja, nema tu nekih velikih troškova održavanja sustava, ali pumpe troše puno struje, toliko da u slabo naseljenim područjima Vodovodi ne mogu poslovat pozitivno.

sagitarius
17-08-2012, 12:56
kad nuklearna podmornica zaroni, ne izranja po pola godine. mislite li da bačve nose sa sobom?
mislite li da zemlje perzijskog zaljeva vrve oazama?
ne budalite, priča o nedostatku vode je tek stvaranje fiktivnih razloga da bi se što snažnije podčinjavalo male narode.

Interesantno razmišljanje.
Podmornica kad zaroni ne nosi bačve vode u dubine, jasno, ali to plovilo koje plaća vojska i ne pita koliko košta, sigurno je da desalinizira vodu iz mora , opet ne pitajući koliko košta i mornari uživaju u hladnoj pitkoj vodi do mile volje, pa čak se s njom i kupaju.
Capo, priča je na drugoj strani, masovna potrošnja pitke vode za šovjećanstvo koje zagađuje sve živo, bez ikakve ekološke kulture i općenito bez ikakvih skrupula.
Prenapućeno stanovništvo na planeti dodatno zagađuje resurse pitke vode, koja, ispravno kažeš, stalno dolazi, ali ako se njena izvorišta zagade, kako sam to napisao u svom prvom postu spominjući Sarajevo i vrelo Bosne, kao primjer što ljudi čine sebi i prirodi, tada je logično zaključiti da je vode za piće na svijetu sve manje, odnosno njena cijena - cijena vode, polagano ali sigurno raste, što nipošto nemožeš poreći što je potvrda činjenici da je objektivan problem sa pitkom vodom u svijetu iz dana u dan sve veći.
Takođe, nitko nemože poreći da je sve veći luksuz u Europi, ali i svijetu piti vodu iz slavine i to što se pije flaširana voda je stvar snobizma, kako je to definirala Gabi, nego dapaće, evidentan problem pred kojim se glava zabada u pijesak analogno sjeći tropskih šuma za koje se mislilo da su neiscrpno bogatstvo planete ili eksploataciji nafte, oko koje se vode ratovi...
Ne mislim da "budalim" ako pokušavam racionalno da odgovorim na univerzalno pitanje: Voda, manipulacija ili ozbiljan eko problem na način kako to činim.
Voda će u konačnom odigrati političku ulogu, ali tek kad žeđ ozbiljnije polovicom ovog stoljeća kako se najavljuje ozbiljno ponestane i poskupi iz svih navedenih i nenavedenih razloga
Možda bi bilo primjerenije reći stoga - da se ne slažeš s nekim mišljenjem, nego da "ispaljuješ" taj malo opskurni tandem riječi - "ne budalite", ovo an pasan.

sagitarius
17-08-2012, 13:19
A inače najveći trošak kod vode je struja, nema tu nekih velikih troškova održavanja sustava, ali pumpe troše puno struje, toliko da u slabo naseljenim područjima Vodovodi ne mogu poslovat pozitivno.

Tvoj prvi i drugi post su komplementarni i zapravo na neki način je drugi odgovor na prvi.
Činjenica je da voda ne bi poskupljavala u svijetu, ali i polagano kod nas, da se već sad - danas , ne osjeti njen nedostatak. ćak i u BiH i Hrvatskoj zemljama bogatim vodotocima s čijih izvorišta imamo najčistiju pitku vodu...
Problem je globalan - svjetski, radi čega iz dana u dan voda dobija na značaju kao bitno životno pitanje.
Na svu sreću imamo dosta vode i ne razmišljamo komercijalno, da je flaširamo i izvozimo, nego na ovakve teme odgovaramo iz svog kuta promatranja, zaboravljajući da je čovjećanstvo sve više žedno, ali i sve više osiromašuje, da bi mu voda bila stavka ravna preskupoj hrani, čijih resursa je sve manje...
Mislim da u tom smijeru treba razmišljati, jer svaka energija koja se ulaže u neki proizvofd pa makar to bila i kemijski desalinizirana voda, ali za njen transport treba ulagati energiju, drastično poskupljuje.
To je tržišna logika, bolna ali realna.

Stiliana
17-08-2012, 14:00
Interesantno razmišljanje.
Podmornica kad zaroni ne nosi bačve vode u dubine, jasno, ali to plovilo koje plaća vojska i ne pita koliko košta, sigurno je da desalinizira vodu iz mora , opet ne pitajući koliko košta i mornari uživaju u hladnoj pitkoj vodi do mile volje, pa čak se s njom i kupaju.
Capo, priča je na drugoj strani, masovna potrošnja pitke vode za šovjećanstvo koje zagađuje sve živo, bez ikakve ekološke kulture i općenito bez ikakvih skrupula.
Prenapućeno stanovništvo na planeti dodatno zagađuje resurse pitke vode, koja, ispravno kažeš, stalno dolazi, ali ako se njena izvorišta zagade, kako sam to napisao u svom prvom postu spominjući Sarajevo i vrelo Bosne, kao primjer što ljudi čine sebi i prirodi, tada je logično zaključiti da je vode za piće na svijetu sve manje, odnosno njena cijena - cijena vode, polagano ali sigurno raste, što nipošto nemožeš poreći što je potvrda činjenici da je objektivan problem sa pitkom vodom u svijetu iz dana u dan sve veći.
Takođe, nitko nemože poreći da je sve veći luksuz u Europi, ali i svijetu piti vodu iz slavine i to što se pije flaširana voda je stvar snobizma, kako je to definirala Gabi, nego dapaće, evidentan problem pred kojim se glava zabada u pijesak analogno sjeći tropskih šuma za koje se mislilo da su neiscrpno bogatstvo planete ili eksploataciji nafte, oko koje se vode ratovi...
Ne mislim da "budalim" ako pokušavam racionalno da odgovorim na univerzalno pitanje: Voda, manipulacija ili ozbiljan eko problem na način kako to činim.
Voda će u konačnom odigrati političku ulogu, ali tek kad žeđ ozbiljnije polovicom ovog stoljeća kako se najavljuje ozbiljno ponestane i poskupi iz svih navedenih i nenavedenih razloga
Možda bi bilo primjerenije reći stoga - da se ne slažeš s nekim mišljenjem, nego da "ispaljuješ" taj malo opskurni tandem riječi - "ne budalite", ovo an pasan.

ovo boldano me najviše i zanima... da li voda poskupljuje jer je realno ima sve manje pitke i čiste za piće ili je posrijedi propaganda? ne treba zaboravit da će se netko na ovom 'problemu' sigurno masno obogatit, najvjerojatnije baš ovi koji u koncesije uzimaju izvore po banana državama kakve su naše (ne mislim to pogrdno, ali realno - zašto bi se neki Norvežanin obogatio na tvojoj vodi, ako to možeš ti). Ne bi me čudilo da se za pedeset, sto godina, nakon hrpe love utrošene u 'sigurnu' vodu, ispostavi da je sve jedna velika izmišljotina... uzmi samo kao primjer naftu i alternativne izvore energije... dok jedan jaki lobi gura fosilna goriva kao prvi energetski izbor drugi će teško doć na red, pogotovo ako se na njemu ne može bolesno obogatit preko noći.

sagitarius
17-08-2012, 15:08
ovo boldano me najviše i zanima... da li voda poskupljuje jer je realno ima sve manje pitke i čiste za piće ili je posrijedi propaganda? ne treba zaboravit da će se netko na ovom 'problemu' sigurno masno obogatit, najvjerojatnije baš ovi koji u koncesije uzimaju izvore po banana državama kakve su naše (ne mislim to pogrdno, ali realno - zašto bi se neki Norvežanin obogatio na tvojoj vodi, ako to možeš ti). Ne bi me čudilo da se za pedeset, sto godina, nakon hrpe love utrošene u 'sigurnu' vodu, ispostavi da je sve jedna velika izmišljotina... uzmi samo kao primjer naftu i alternativne izvore energije... dok jedan jaki lobi gura fosilna goriva kao prvi energetski izbor drugi će teško doć na red, pogotovo ako se na njemu ne može bolesno obogatit preko noći.

Generalno uzevši, cijene vode u svijetu iz dana u dan rastu, ovo je fakt o kojem možemo dalje diskutirati i stoga definitivno ne kao dio propagande bogataških krugova, jer propaganda je svrha samoj sebi i ona je dio zarade koji se naslanja na postojeću situaciju u svezi sa nekim "proizvodom", ma o ćemu se radilo, da ne zalazim u posve točnu definiciju ekonomske promidžbe, mada bismo i to mogli, pa bismo dokazali nešto što nam baš i ne ide u prilog...
Dakle priće o "teoriji zavjere" i igranja sa ovim ozbiljnim resursom ima svoje objašnjenje što je u biti i tvoje pitanje, ali ta ista teorija nema i odgovor da se izvori vode u enormnom broju sve više zagađuju i time resursi smanjuju -što je objektivnost, koja nas odaljuje od pitanja da li je sve nečija propaganda ili realan kurs po pitanju nekog resursa.
Objektivna istina je takođe, da su posve racionalna predviđanja u skladu sa demografskim "bumom", kojeg je više nemoguće kontrolirati , da će resursi vode zbog zagađenja biti ozbiljno reducirani u uvjetima povećane potrošnje.
Slično stanje je s naftom.
Mislilo se na početku II industrijske revolucije da je nafte dovoljno u zemljinim "skladištima" i da je nikada neće ponestati, da bismo danas, eto, bili svjedoci ratova koji se vode radi ovog podobro istrošenog prirodnog resursa.
Da ne dužim.
Nisu u pitanju nikakve "igre"; čiste pitke vode ponestaje iz svih prednje navedenih razloga, a o tome najzornije govori ekonomska isplativost poduzeća koja se bave distribucijom i prodajom vode, koja svugdje u svijetu traže poskupljenje ovog za život bitnog blaga, shvatajući da je voda neosporno postala tržišni proizvod, a nikako " Božje davanje" koje nam pada s neba.., mada jeste i to i to uistinu i zasigurno na prvom mjestu, ali sve je banalizirano preko novca i nićemu se više nemojmo čuditi...
Nažalost, realnost je takva kakva je, pitke vode ponestaje...