PDA

Pogledaj Full Version : Krađa olimpijskih odličja!

NorthStand
22-07-2012, 17:06
http://www.jutarnji.hr/matesa--sve-olimpijske-medalje-do-1988--godine-pripadaju-srbiji-i-tu-nema-pomoci/1042591/

Ne znam šta bih rekao na ovo, osim jedna velika sramota. Al ne bih tu ni srbe toliko krivio, oni imaju svoje lopovske manire, koje su više manje svima znane. Al da ovi naši panjevi, sve ove godine nisu ništa poduzeli da te medalje budu pripisane HR, to mi nikako ne ide u glavu. Ovaj Mateša tužno drobi, umjesto da ko predsjednik HHO-a poduzme konkretne korake da se te medalje uvrste nama na popis, jer su ih Hrvati osvojili dakle naši državljani što se lako može dokazat bilo gdje gdje bude potrebno to dokazat. Jer ovo valjda nije u povijesti sporta zabilježeno, da 41 olimpijsku medalju koju su osvojili Hrvati aneksiraju oni koji vjerojatno najviše mrze te iste hrvate. To je stvarno van svake pameti, da se zemlja koja nam je toliko zla napravila kiti našim odličjima. Jer kao što vidimo, stoji tamo pored tih medalja Srbija. Možda to nekima ovdje prihvatljivo, za mene nema gore stvari od saznanja da naša olimpijska odličja pribrajaju srbima. Sva sreća, da više nikad nećemo s njima biti u istoj državi, pa će nam se fala bogu sva buduća odličja pripisivat nama a ne njima ili nekom trećem kako je do raspada jugoslavije bio slučaj. Pola olimpijskih medalja jugoslavije, osvojili hrvati.

Ako sam fulo mjesto za ovakvu temu, možete prebacit gdje mislite da najviše odgovara. Ja sam ovdje otvorio, jer ne vidim nijednu temu o ovome, a nema ni o olimpijskim igrama nikakve teme tako da ne mogu ni tamo. Možete vi otvorit nekakav pdf Olimpijada ili Olimpijske igre, pa tamo prebacit. Hvala.

Inkvizitor
22-07-2012, 20:44
meni je to smiješno..baš su jadni...:rofl

Aleksa
22-07-2012, 22:07
Pa naravno da će da pripadnu Srbiji. Jugoslavija je faza u kontinuitetu državnosti Srbije, praktično, drugo ime za Srbiju, i pravedno je da te neke simboličke vrednosti zadrži Srbija, a ne oni koji ulaze i izlaze iz države kao iz autobusa da uzimaju šta im se sviđa. Medalje su verovatno u posedu sportista, krase njihove zidove, i to je ok. Ali ne mogu poneti simbolički značaj tih medalja iz države za koju su se borili u neku novu državu u kojoj sada žive.

pdv
22-07-2012, 22:11
Pa naravno da će da pripadnu Srbiji. Jugoslavija je faza u kontinuitetu državnosti Srbije, praktično, drugo ime za Srbiju, i pravedno je da te neke simboličke vrednosti zadrži Srbija, a ne oni koji ulaze i izlaze iz države kao iz autobusa da uzimaju šta im se sviđa. Medalje su verovatno u posedu sportista, krase njihove zidove, i to je ok. Ali ne mogu poneti simbolički značaj tih medalja iz države za koju su se borili u neku novu državu u kojoj sada žive.

Pričaš gluposti.

Zanimljivo je kako je u ovom slučaju Jugoslavija zapravo Srbija međutim u slučaju JNA-a koja je rušila hrvatske gradove pričamo isključivo o vojsci Jugoslavije :rolleyes:

Jedino što je pravedno u ovom slučaju jest da medalje idu onim državama čiji su predstavnici ostvarili uspjehe. Isto kao što se prilikom raspada Jugoslavije javni dug dijelio na sve članice, a nije ostao samo na teret Srbiji.

Aleksa
22-07-2012, 22:14
Pričaš gluposti.

Zanimljivo je kako je u ovom slučaju Jugoslavija zapravo Srbija međutim u slučaju JNA-a koja je rušila hrvatske gradove pričamo isključivo o vojsci Jugoslavije :rolleyes:

Jedino što je pravedno u ovom slučaju jest da medalje idu onim državama čiji su predstavnici ostvarili uspjehe. Isto kao što se prilikom raspada Jugoslavije javni dug dijelio na sve članice, a nije ostao samo na teret Srbiji.

Šta ti pričaš, ja nemam pojma. Kakave veze JNA i javni dug imaju sa sportom?!

pdv
22-07-2012, 22:16
Šta ti pričaš, ja nemam pojma. Kakave veze JNA i javni dug imaju sa sportom?!

Kako nemaju? Zašto se javni dug dijelio na sve članice, a medalje ne mogu? Nakon raspada određene države i uspjesi i neki troškovi bi se trebali nekako podijeliti. Međutim, ne možeš dijeliti samo ono što ti ide u prilog.

Aleksa
22-07-2012, 22:21
Kako nemaju? Zašto se javni dug dijelio na sve članice, a medalje ne mogu? Nakon raspada određene države i uspjesi i neki troškovi bi se trebali nekako podijeliti. Međutim, ne možeš dijeliti samo ono što ti ide u prilog.

Pa javni dug je moguće tako podeliti, ali ni to nije moralo. Mogla je sve Srbija da preuzme na sebe, ali novonastale države da joj daju svoje resurse na raspolaganje u cilju vraćanja tog duga, jer je i taj dug između ostalog trošen na te resurse.
Što se tiče soprtskih uspeha oni su druga vrsta vrednosti, koja se ne može tako deliti.

pdv
22-07-2012, 22:24
Pa javni dug je moguće tako podeliti, ali ni to nije moralo. Mogla je sve Srbija da preuzme na sebe, ali novonastale države da joj daju svoje resurse na raspolaganje u cilju vraćanja tog duga, jer je i taj dug između ostalog trošen na te resurse.
Što se tiče soprtskih uspeha oni su druga vrsta vrednosti, koja se ne može tako deliti.

Pa onda nije Srbije preuzela na sebe ako će joj druge države vraćati :D

Športski uspjesi su isto vrsta ulaganja i ne vidim zašto bi se drugačije tretirali. Svi su ulagali u nekog športaša no njegova matična zemlja ipak najviše. Prema tome napravednije je da se ta odličja vrate tim državama.

Inkvizitor
22-07-2012, 22:26

:rofl.

koja logika u pm..kad je Srbija naslednik medalja onda je to OK jer je to kontinuitet..a kad treba preuzeti dug onda je zajednički..

Inkvizitor
22-07-2012, 22:27
btw to je čista krađa..kako im nije neugodno..:rofl

Aleksa
22-07-2012, 22:29
Pa onda nije Srbije preuzela na sebe ako će joj druge države vraćati :D

Športski uspjesi su isto vrsta ulaganja i ne vidim zašto bi se drugačije tretirali. Svi su ulagali u nekog športaša no njegova matična zemlja ipak najviše. Prema tome napravednije je da se ta odličja vrate tim državama.

Pa kakvo vraćanje, kad ništa nije ni uzimano. Radi se o sportskim uspesima samo jedne države koja je nestala i doživela metamorfozu. Simbolički kapital te države ostaje njenoj naslednici, koja joj je istovremeno i predhodnica.

Inkvizitor
22-07-2012, 22:34
Pa kakvo vraćanje, kad ništa nije ni uzimano. Radi se o sportskim uspesima samo jedne države koja je nestala i doživela metamorfozu. Simbolički kapital te države ostaje njenoj naslednici, koja joj je istovremeno i predhodnica.

pričaš ordinarne gluposti čak i bezobrazluk. da si čovjek rekao bi da je to ono što je..krađa a ne tu bacao kojekakve glupaste fore.

pdv
22-07-2012, 22:36

Pa reko si da je u redu da Srbija preuzme dug ali da joj ostale države daju resurse na raspolaganje jer je taj dug nastao dijelom i zbog tih resursa. Nije li to onda kompenzacija?

U svim segmentima se radi o nestanku određene države i u trenutku njenog pucanje mora doći do što pravednije podjele. Što se tiče medalja ovaj slučaj je čišći nego podjela duga i jako je jednostavno podijeliti. No ako se ne može onda medalje trebju ostati kao medalje Jugoslavije ali ne nikako Srbije jer to nije točno ni istinito, a ni pravedno.

NorthStand
23-07-2012, 14:08

Možete vi prodavat svoju demagogiju po cijelom svijetu, al teško će ta vaša umotvorina kod mene zaživjet. Ovdje je bila Jugoslavija, puno veće zasluge za to imaju Hrvati, jer su Hrvati dali izroda Tita, i najviše partizanskih brigada kad veće potežeš za jezik čija je Jugoslavija. Ja to npr smatram sramotom, naše države i naroda, da smo sudjelovali tako masovno u stvaranju države koja nije naša i koja nam je toliko zla napravila. Al kad se to već odigralo kako se odigralo, onda nikako nije normalno, da medalje koje je osvojio neki Slovenac Makedonaca Bosanac ili Hrvat svojata Srbin jer si je on umislio da ima eksluzivno pravo, na te medalje. Upravo zbog ovakvog vašeg ponašanja, je i došlo do raspada Jugoslavije, i na tome vam se od srca zahvaljujem. Jer da se pitalo ove naše, koji su stvarali jugovinu, još bi i dan danas živjeli u istoj. Srećom, sada iste nema, pa se medalje osvajaju u jedino ime u čije se i trebaju osvajat- u ime Hrvatske!

I to što se ti praviš glup je tvoja stvar, dobro ti znaš da je Jugoslavija kao i EU, bila zajednica naroda i država. Tako je uostalom i došlo do ovog trenutnog stanja, kako izgleda ovaj zapadni Balkan. Dakle, ne može Srbija sebi davat eksluzivno pravo, da svojata tuđa odličja. Jer ih nisu osvojili pripadnici srpskog, već slovenskog hrvatskog makedonskog i da ne nabrajam dalje naroda. Mene bi bilo stid, i ko čovjeka i ko hrvata da mi pribrajamo tuđa odličja ko svoja, a pogotovo odličja srba. Upravo iz razloga povijesnih događaja, ne bi mi nikad palo na pamet da srpsku medalju prihvatim ko hrvatsku. Al ipak ste vi Srbi po tom pitanju, malo fleskibilniji, vi se vodite onom- medalja je medalja, nema veze čija je bitno da je naša! ;)

ZGabriel
23-07-2012, 14:18

ti se šališ???????

Aleksa
23-07-2012, 14:34
Možete vi prodavat svoju demagogiju po cijelom svijetu, al teško će ta vaša umotvorina kod mene zaživjet. Ovdje je bila Jugoslavija, puno veće zasluge za to imaju Hrvati, jer su Hrvati dali izroda Tita, i najviše partizanskih brigada kad veće potežeš za jezik čija je Jugoslavija. Ja to npr smatram sramotom, naše države i naroda, da smo sudjelovali tako masovno u stvaranju države koja nije naša i koja nam je toliko zla napravila. Al kad se to već odigralo kako se odigralo, onda nikako nije normalno, da medalje koje je osvojio neki Slovenac Makedonaca Bosanac ili Hrvat svojata Srbin jer si je on umislio da ima eksluzivno pravo, na te medalje. Upravo zbog ovakvog vašeg ponašanja, je i došlo do raspada Jugoslavije, i na tome vam se od srca zahvaljujem. Jer da se pitalo ove naše, koji su stvarali jugovinu, još bi i dan danas živjeli u istoj. Srećom, sada iste nema, pa se medalje osvajaju u jedino ime u čije se i trebaju osvajat- u ime Hrvatske!

I to što se ti praviš glup je tvoja stvar, dobro ti znaš da je Jugoslavija kao i EU, bila zajednica naroda i država. Tako je uostalom i došlo do ovog trenutnog stanja, kako izgleda ovaj zapadni Balkan. Dakle, ne može Srbija sebi davat eksluzivno pravo, da svojata tuđa odličja. Jer ih nisu osvojili pripadnici srpskog, već slovenskog hrvatskog makedonskog i da ne nabrajam dalje naroda. Mene bi bilo stid, i ko čovjeka i ko hrvata da mi pribrajamo tuđa odličja ko svoja, a pogotovo odličja srba. Upravo iz razloga povijesnih događaja, ne bi mi nikad palo na pamet da srpsku medalju prihvatim ko hrvatsku. Al ipak ste vi Srbi po tom pitanju, malo fleskibilniji, vi se vodite onom- medalja je medalja, nema veze čija je bitno da je naša! ;)

Jugoslaviju nije stvorio Tito koliko se sećem. On ju je samo malo prilagodio interesu svog naroda.
Gledaj, ne radi se tu o pripisivanju hrvatskih medalja kao srpskih. radi se o baštinjenju uspeha i tekovina bivše države.
E u temelj te države Srbija je uložila svoju državu. Na ruševinama te države, vi ste napravili svoju državu. To je na neki način ekstraprofit ako se uzme u obzir ono što ste uložili.
Dakle, dobiti državu na ruševinama države u čiji nastanak niste nikakvu državnost uložili, neuporedivo je veća dobit od pripisivanja sportskih uspeha te države onoj državi koja jeste svoju državnost uložila u njen nastanak.

Ne želim da moje mišljenje bude povod za svađe, ali tako nekako se može ovo objasniti.

Inkvizitor
23-07-2012, 14:37
Jugoslaviju nije stvorio Tito koliko se sećem. On ju je samo malo prilagodio interesu svog naroda.
Gledaj, ne radi se tu o pripisivanju hrvatskih medalja kao srpskih. radi se o baštinjenju uspeha i tekovina bivše države.
E u temelj te države Srbija je uložila svoju državu. Na ruševinama te države, vi ste napravili svoju državu. To je na neki način ekstraprofit ako se uzme u obzir ono što ste uložili.
Dakle, dobiti državu na ruševinama države u čiji nastanak niste nikakvu državnost uložili, neuporedivo je veća dobit od pripisivanja sportskih uspeha te države onoj državi koja jeste svoju državnost uložila u njen nastanak.

Ne želim da moje mišljenje bude povod za svađe, ali tako nekako se može ovo objasniti.

Uložili ste vi moj kurac., I ne seri tumač.

Koji ste vi kurac uložili u tu državu. Par seoskih opanaka i venac belog luka. 400 godina ste bili otirač za noge srpskog paše i ti mi tu govoriš o državnosti. Poserem vam se na vašu državnost.

moonlight
23-07-2012, 14:45

Aleksije Radičeviću, da li je Srbija svoju državnost dobila 1830,potvrdila 1878. ili je svijest o onoj srednjovjekovnoj državnosti bila nit vodilja za sve ono što se odigravalo u XIX.st.
Čuj mi smo državnost dobili na razvalini ex YU, aj da si to rekao za Slovence, oni ti to ne bi zamjerili jer bi bio fakt, al ti sad ovdje spominješ Hrvatsku, koja je i u srednjovjekovnim zajednicama(personalnim unijama) imala svoja municipalna prava, znaš? Dakle , municipalna prava koja ni Nemanjičeva ni Dušana Silnog Srbija nije imala pod Osmanlijama niti jednog trenutka.
A ovaj problem medalja je pomalo, a i ponajviše neodgovornost našeg HOO iz doba Vrdoljaka, "Markovića" HOO-a, kako ih god prisvojili, od tih 86 medalja iz doba Juge 46 ih je Hrvatskih, jebi ga morat ćete pokrštavat ta prezimena, al nakon jedne lakrdije što je još jedna, zar ne?

Aleksa
23-07-2012, 14:49
Aleksije Radičeviću, da li je Srbija svoju državnost dobila 1830,potvrdila 1878. ili je svijest o onoj srednjovjekovnoj državnosti bila nit vodilja za sve ono što se odigravalo u XIX.st.
Čuj mi smo državnost dobili na razvalini ex YU, aj da si to rekao za Slovence, oni ti to ne bi zamjerili jer bi bio fakt, al ti sad ovdje spominješ Hrvatsku, koja je i u srednjovjekovnim zajednicama(personalnim unijama) imala svoja municipalna prava, znaš? Dakle , municipalna prava koja ni Nemanjičeva ni Dušana Silnog Srbija nije imala pod Osmanlijama niti jednog trenutka.
A ovaj problem medalja je pomalo, a i ponajviše neodgovornost našeg HOO iz doba Vrdoljaka, "Markovića" HOO-a, kako ih god prisvojili, od tih 86 medalja iz doba Juge 46 ih je Hrvatskih, jebi ga morat ćete pokrštavat ta prezimena, al nakon jedne lakrdije što je još jedna, zar ne?

Može se državnost i tako odrediti, pa je onda sve u redu. Ali govorimo o 1918, kada Srbija ima državu, i Crna Gora, a drugi je nemaju, prema tome, tu državu i ne ulažu u nešto što se kasnije nazvalo Jugoslavijom. Dakle, napravio sam razliku između države i državnosti zbog toga što si ti malo proširio pojam državnosti.

Inkvizitor
23-07-2012, 14:52

Ne pravdam ni Vrdoljaka nitnikoga drugo ali ti iz MOO su isto žešći kreteni. Čuj dat Srbiji medalje jednog Mate Parlova koji je rođen skoro u 100% ustaškom kraju. Pa kako to da se Srbi kite medaljama ustaša. Nije gadljivo ..a?

moonlight
23-07-2012, 14:56
Može se državnost i tako odrediti, pa je onda sve u redu. Ali govorimo o 1918, kada Srbija ima državu, i Crna Gora, a drugi je nemaju, prema tome, tu državu i ne ulažu u nešto što se kasnije nazvalo Jugoslavijom. Dakle, napravio sam razliku između države i državnosti zbog toga što si ti malo proširio pojam državnosti.

Proširio sam jer ona kroz povijest nije usko povezivana, do pojava nacija.
Nego što je to Srbija žrtvovala tada, kraljevina Srbija?
Ništa, gledala je taj ulazak kao vlastito proširenje, kao svoju ratnu odštetu, tako se i postavila u tom trenutku od 1918.
Gdje je tu žrtva?
Za koga? Koga je to Srbija od zapadnih budućih republika oslobađala, koga?
Dočekala je kraj rata uz sapi francuske kavalerije, britanskih majstora crtanja novih mapa i prihvatila ono što su joj oni ponudili za "zasluge", gdje je tu žrtva?

Inkvizitor
23-07-2012, 14:58

A što oni to ulažu. Neku kurčevu državnost. Koga briga za to. Ako je bio dogovor da se udružuje u jednu državu onda nema..ja sam unio državnost a ti ništa pa ću te na konto toga jebat do iznemoglosti. Ond akoji se kurac udružuješ. Reci, neću s vama i točka.

A ne to vječno usrano vađenje, mi smo uložili..šta ste vi uložili..95% stanovništva vam nije znalo kopat nos pravilno.

Sve u svemu nebitno što je tko uložio..bitno je da je ovo krađa. Besramna krađa. Ali mislim ne dodiruje to mene, boli me neka stvar za medaljama. Ionako se konta tko šta sad osvoji a tu ste najtanji. Čak vas i Slovenci šišaju.

Ali tu se vidi tko je čovjek e tko ne. Zar morate dokazivat uvijek i ponovo da ne možete ništa imat ako ne ukradete. Po onoj poznatoj..Nitko nema što Srbin imade, Srbin ima ono što ukrade.

osvajajte medalje , imate državu imate sportaše, što se kitite tuđim perjem. Svakog normalnog bi bila sramota i to bi s gnušanjem odbacio. Pljuno bi na svaku medalju koji su Srbi osvojili a da je neki Hrvat prisvaja. No očito da vi s tim nemate problema.

moonlight
23-07-2012, 14:59
Ne pravdam ni Vrdoljaka nitnikoga drugo ali ti iz MOO su isto žešći kreteni. Čuj dat Srbiji medalje jendog Mate Pralova koji je rođen skoro u 100% ustaškom kraju. Pa kako to da se Srbi kite medaljama ustaša. Nije gadljivo ..a?

Ista stvar dogodila se i sa SSSR-om, odnosno Rusijom danas...
Pa da li je ono Vrdoljak , skoro pa bio u francuskom ležaju "svaki dan" sa Samaranom, kako nikada nije došlo to pitanje na dnevni red?
Naravno da je groteskno, uopće ne razumijem kako će ih "posrbiti", osim ako ne "posrbe" i osvajače medalja...možda je to sljedeći korak?

Aleksa
23-07-2012, 15:08
Proširio sam jer ona kroz povijest nije usko povezivana, do pojava nacija.
Nego što je to Srbija žrtvovala tada, kraljevina Srbija?
Ništa, gledala je taj ulazak kao vlastito proširenje, kao svoju ratnu odštetu, tako se i postavila u tom trenutku od 1918.
Gdje je tu žrtva?
Za koga? Koga je to Srbija od zapadnih budućih republika oslobađala, koga?
Dočekala je kraj rata uz sapi francuske kavalerije, britanskih majstora crtanja novih mapa i prihvatila ono što su joj oni ponudili za "zasluge", gdje je tu žrtva?

Pa kako gde je žrtva? Samo učešće u ratu je žrtva.
Ovo drugo je tačno, Srbija je imala na umu svoje proširenje i dobila ga je. Ja nisam govorio o žrtvovanju, nego ulaganju države u neki malo širi državni entitet, opet ne za druge i zbog drugih nego zbog sebe.

Inkvizitor
23-07-2012, 15:10
Ista stvar dogodila se i sa SSSR-om, odnosno Rusijom danas...
Pa da li je ono Vrdoljak , skoro pa bio u francuskom ležaju "svaki dan" sa Samaranom, kako nikada nije došlo to pitanje na dnevni red?
Naravno da je groteskno, uopće ne razumijem kako će ih "posrbiti", osim ako ne "posrbe" i osvajače medalja...možda je to sljedeći korak?

To ne mijenja da su u MOO kreteni. Te medalje je osvojila Jugoslavija i nema ih šta ko prisvajat. Pogotovo ne neka Srbijetina koja veze nema ni sa Parlovom ni sa masom drugih hrvatskih sportaša.

te medalje su se jednostavno trebale pripisati Jugoslaviji i tako ostati. Bila jednom jedna zemlja osvojila je toliko i toliko medalja, sad je nema više i ćao.

To nije ni groteska, to je burleska..čuj to Srbiji medalje hrvatskih sportaša. To su mogli samo degenerici odlučit.

moonlight
23-07-2012, 15:16
Pa kako gde je žrtva? Samo učešće u ratu je žrtva.
Ovo drugo je tačno, Srbija je imala na umu svoje proširenje i dobila ga je. Ja nisam govorio o žrtvovanju, nego ulaganju države u neki malo širi državni entitet, opet ne za druge i zbog drugih nego zbog sebe.

Dakle nije "žrtvovala" svoju državnost, nego ju je proširivala, to i govorim, nije se žrtvovala za neki viši, širi cilj, nego je htjela proširiti svoj postojeći prostor izravnog utjecaja.
Eto, mi smo tu "požrtvovnost" Srbije prihvatili, ma koliko teško bilo, pokazalo se da na taj način možemo izboriti ono što danas imamo, bez obzira na brojne žrtve, uspjeli smo...i riješili vas nekih vaših mitova, tu biste trebali biti zahvalni nama, a ne još naše medalje o vlastite ovratnike vješati...pih!

Aleksa
23-07-2012, 15:16
A što oni to ulažu. Neku kurčevu državnost. Koga briga za to. Ako je bio dogovor da se udružuje u jednu državu onda nema..ja sam unio državnost a ti ništa pa ću te na konto toga jebat do iznemoglosti. Ond akoji se kurac udružuješ. Reci, neću s vama i točka.

A ne to vječno usrano vađenje, mi smo uložili..šta ste vi uložili..95% stanovništva vam nije znalo kopat nos pravilno.

Sve u svemu nebitno što je tko uložio..bitno je da je ovo krađa. Besramna krađa. Ali mislim ne dodiruje to mene, boli me neka stvar za medaljama. Ionako se konta tko šta sad osvoji a tu ste najtanji. Čak vas i Slovenci šišaju.

Ali tu se vidi tko je čovjek e tko ne. Zar morate dokazivat uvijek i ponovo da ne možete ništa imat ako ne ukradete. Po onoj poznatoj..Nitko nema što Srbin imade, Srbin ima ono što ukrade.

osvajajte medalje , imate državu imate sportaše, što se kitite tuđim perjem. Svakog normalnog bi bila sramota i to bi s gnušanjem odbacio. Pljuno bi na svaku medalju koji su Srbi osvojili a da je neki Hrvat prisvaja. No očito da vi s tim nemate problema.

Pa čemu onda ovolika nervoza oko svega ako ti je svejedno?
U stvari i bilo bi najbolje da to bude svejedno. Ako se ti uspesi ne mogu pisati kao hrvatski, kakve onda veze ima pišu li se kao srpski ili jugoslovenski? I ne radi se o tome da je sada Kićanović otišao u Sloveniju i oteo Križaju medalju i odneo je u Beograd. Radi se samo o jednoj statistici, jednoj brojci koja ima simboličku vrednost.
Kakvo crno maltretiranje do iznemoglosti zbog toga što smo uložili državu?! Ako od nje nismo imali što smo očekivali, pa ni onoliko koliko smo dali, a drugi su imali više nego što su dali, onda je valjda neka pravda da barem neke koristi imamo od te države. Svi drugi su se okoristili mnogo više.

moonlight
23-07-2012, 15:17
To ne mijenja da su u MOO kreteni. Te medalje je osvojila Jugoslavija i nema ih šta ko prisvajat. Pogotovo ne neka Srbijetina koja veze nema ni sa Parlovom ni sa masom drugih hrvatskih sportaša.

te medalje su se jednostavno trebale pripisati Jugoslaviji i tako ostati. Bila jednom jedna zemlja osvojila je toliko i toliko medalja, sad je nema više i ćao.

To nije ni groteska, to je burleska..čuj to Srbiji medalje hrvatskih sportaša. To su mogli samo degenerici odlučit.

Pa najpoštenije je bilo da se te medalje po pitanju prisvajanja upokoje kao i bivša zajednica...mislim u onim međunarodnim prikazima, ne u sjećanju ljudi...a od 1991. svakom njegovo...kako i je najpoštenije.

Aleksa
23-07-2012, 15:19
Dakle nije "žrtvovala" svoju državnost, nego ju je proširivala, to i govorim, nije se žrtvovala za neki viši, širi cilj, nego je htjela proširiti svoj postojeći prostor izravnog utjecaja.
Eto, mi smo tu "požrtvovnost" Srbije prihvatili, ma koliko teško bilo, pokazalo se da na taj način možemo izboriti ono što danas imamo, bez obzira na brojne žrtve, uspjeli smo...i riješili vas nekih vaših mitova, tu biste trebali biti zahvalni nama, a ne još naše medalje o vlastite ovratnike vješati...pih!

E pa ispade dosovno da besimo te medalje koje su ti sportisti osvojili, a u stvari radi se o simbolici.
pa uspeli ste, svaka čast, ali i mi smo barem neku simboličku, ako već ne konkretnu vrednost te države, uspeli prisvojiti, svaka čast i nama, i to je to.

Inkvizitor
23-07-2012, 15:23
Pa čemu onda ovolika nervoza oko svega ako ti je svejedno?
U stvari i bilo bi najbolje da to bude svejedno. Ako se ti uspesi ne mogu pisati kao hrvatski, kakve onda veze ima pišu li se kao srpski ili jugoslovenski? I ne radi se o tome da je sada Kićanović otišao u Sloveniju i oteo Križaju medalju i odneo je u Beograd. Radi se samo o jednoj statistici, jednoj brojci koja ima simboličku vrednost.
Kakvo crno maltretiranje do iznemoglosti zbog toga što smo uložili državu?! Ako od nje nismo imali što smo očekivali, pa ni onoliko koliko smo dali, a drugi su imali više nego što su dali, onda je valjda neka pravda da barem neke koristi imamo od te države. Svi drugi su se okoristili mnogo više.

To je vaša istina. Mi kažemo da ste se vi okoristili najviše. I što ćemo sad.

ja samo konstatiram da je to sramota. Ne sekiram se zbog toga. Ali me ne priječi da kažem ono što mislim. To je krađa, bilo to statistička ili stvarna. Krađa je uvijek krađa i ima koliko hoćeš načina da se ukrade. Vi ste se odlučili za statističku krađu a da je moguća i fizička ne bi ni prezali od nje. Kad možete ovako zašto ne i onako krasti.

A rekao sam ti kakva ste država bili i šta ste uložili. S time nećeš nikoga impresionarat ili argumentirat.

Aleksa
23-07-2012, 15:29
To je vaša istina. Mi kažemo da ste se vi okorsstili najviše. I što ćemo sad.

ja samo konstatiram da je to sramota. Ne sekiram se zbog toga. Ali me ne priječi da kažem ono što mislim. To je krađa, bilo to statistička ili stvarna. Krađa je uvijek krađa i ima koliko hoćeš načina da se ukrade. Vi ste se odlučili za statističku krađu a da je moguća i fizička ne bi ni prezali od nje. Kad možete ovako zašto ne i onako krasti.

A rekao sam ti kakva ste država bili i šta ste uložili. S time nećeš nikoga impresionarat ili argumentirat.

Pa barem se slažemo da svako ima svoju istinu. A ti si govorio i o nekom čojstvu. Ali zanimljivo, uvek kad se to čojstvo tumači "mi" ispadamo super u svakom pogledu, a "vi" ste najgori. Bez obzira ko upotrebalja tu reč "čojstvo".

I isto je sa vašim medaljama i našom državnošću.
To što smo prisvojili statistiku jeste na neki način potcenjivanje vaše uloge, ali niste ni vi imuni na podcenjivanje nrp. te naše državnosti i uloge u stvaranju Jugoslavije. Za vas je to ništa. Sto godina od ustanka protiv Turaka do Prvog S.R, stotinje hiljada mrtvih itd. na kraju i sam status Kračljevine Srbije.

caporegime
23-07-2012, 15:30

nismo nikakvu državnost uložili?
taman kad čovjek pomisli da si normalan tebi izlijeću gluposti koje ni nepismen čovjek ne bi ispaljivao a da se prije toga ne posavjetuje.
nije hrvatsku oslobađala srpska vojska niti je hrvatska bila okrug ili administrativna upravna jedinica u većem carstvu, kao što je srbija bila pašaluk u turskoj odnosno nije srbija nego je stvorena na teritoriju koji je bio pašaluk.
hrvati su u jugoslaviju unijeli državnost i upravo je to razlog da se oko jugoslavije vrši sukcesija i da nitko nije naljednik jugoslavije u političkom smislu.
to što su olimpijska pravila malo drukčija pa je taj olimpijski problem jedino mjesto na kojem je srbija proglašena sljednicom jugoslavije, ne čini srbiju pravnih sljednikom jugoslavije u cjelini niti umanjuje državnost ostalih zemalja.
mi smo imali formalnu kakvu takvu državnost, priznavanu kroz sve države i povijesna razdoblja dok ste vi bili tek raja za harač u određenom pašaluku.
ako već iz formalnih razloga imate priliku naslijediti te medalje nije li malo licemjerno od vas koji ste cijeli nacionalni pokret (neuspjeli) bazirali na omalovažavanju hrvata da najviše jebenih medalja svojatate upravo od hrvata koji su ih u jugu donijeli.

moonlight
23-07-2012, 15:35
Pa barem se slažemo da svako ima svoju istinu. A ti si govorio i o nekom čojstvu. Ali zanimljivo, uvek kad se to čojstvo tumači "mi" ispadamo super u svakom pogledu, a "vi" ste najgori. Bez obzira ko upotrebalja tu reč "čojstvo".

I isto je sa vašim medaljama i našom državnošću.
To što smo prisvojili statistiku jeste na neki način potcenjivanje vaše uloge, ali niste ni vi imuni na podcenjivanje nrp. te naše državnosti i uloge u stvaranju Jugoslavije. Za vas je to ništa. Sto godina od ustanka protiv Turaka do Prvog S.R, stotinje hiljada mrtvih itd. na kraju i sam status Kračljevine Srbije.

Aleksije Radičeviću, počeo si epski...kakvo potcjenjivanje,pa zar da ti ja sad navodim da se na našim prostorima "baje" kontra tih istih Osmanlija od konca XIV.st do konca XVII. , a za to vrijeme u toj istoj slavnoj Srbiji nemamo nego jedan jedini ozbiljan ustanak do XIX.st., pa ne počinje sve sa srpskim ustancima, Crnim Đorđem...
E da i u čijim vi to interpretacijama kad je "čojstvo" u pitanju ispadate "super", a mi "najgori"?

Aleksa
23-07-2012, 15:38
nismo nikakvu državnost uložili?
taman kad čovjek pomisli da si normalan tebi izlijeću gluposti koje ni nepismen čovjek ne bi ispaljivao a da se prije toga ne posavjetuje.
nije hrvatsku oslobađala srpska vojska niti je hrvatska bila okrug ili administrativna upravna jedinica u većem carstvu, kao što je srbija bila pašaluk u turskoj odnosno nije srbija nego je stvorena na teritoriju koji je bio pašaluk.
hrvati su u jugoslaviju unijeli državnost i upravo je to razlog da se oko jugoslavije vrši sukcesija i da nitko nije naljednik jugoslavije u političkom smislu.
to što su olimpijska pravila malo drukčija pa je taj olimpijski problem jedino mjesto na kojem je srbija proglašena sljednicom jugoslavije, ne čini srbiju pravnih sljednikom jugoslavije u cjelini niti umanjuje državnost ostalih zemalja.
mi smo imali formalnu kakvu takvu državnost, priznavanu kroz sve države i povijesna razdoblja dok ste vi bili tek raja za harač u određenom pašaluku.
ako već iz formalnih razloga imate priliku naslijediti te medalje nije li malo licemjerno od vas koji ste cijeli nacionalni pokret (neuspjeli) bazirali na omalovažavanju hrvata da najviše jebenih medalja svojatate upravo od hrvata koji su ih u jugu donijeli.

Pa poznato mi je ovo sa situacijom u kojoj su Srbi bili za vreme turske oklupacije. A ne vidim šta je problem s tim. Srbi su se pobunili, stvorili državu, koja se subjektizovala u daleko većoj meri od onoga što ti zoveš hrvatskom "formalnom državnošću". To je bila situacija pred stvaranje Jugoslavije.

Aleksa
23-07-2012, 15:40
Aleksije Radičeviću, počeo si epski...kakvo potcjenjivanje,pa zar da ti ja sad navodim da se na našim prostorima "baje" kontra tih istih Osmanlija od konca XIV.st do konca XVII. , a za to vrijeme u toj istoj slavnoj Srbiji nemamo nego jedan jedini ozbiljan ustanak do XIX.st., pa ne počinje sve sa srpskim ustancima, Crnim Đorđem...
E da i u čijim vi to interpretacijama kad je "čojstvo" u pitanju ispadate "super", a mi "najgori"?

Ne razumem poentu. Ne počinje sve sa Crnim Đorđem, ali s njim počinje nešto što je donelo veliki rezultat. Govorim o tome da taj rezultat ne treba potcenjivati.

moonlight
23-07-2012, 15:48
Ne razumem poentu. Ne počinje sve sa Crnim Đorđem, ali s njim počinje nešto što je donelo veliki rezultat. Govorim o tome da taj rezultat ne treba potcenjivati.

Pa po čemu mi bili onda "gori", kad smo to radili stoljećima prije vas, ne sami, naravno, ali uvijek prisutni...
Kako ne razumiješ, isto li je ustanak dizati kad već postoji "Bolesnik s Bospora" ili u vrijeme njegove najveće ekspanzije, pa di je tu "čojstvo" Aleksije Radičeviću?
Ili slično kao što se Srbi iz Srbije u partizanski pokret prijavljuju početkom 44. nakon opće Brozove amnestije, da li je to "čojstvo"? Nije to potcjenjivanje, to ti je ono kolokvijalno rečeno, "nemojte mnogo da serete, braćo"!

caporegime
23-07-2012, 20:38
Pa poznato mi je ovo sa situacijom u kojoj su Srbi bili za vreme turske oklupacije. A ne vidim šta je problem s tim. Srbi su se pobunili, stvorili državu, koja se subjektizovala u daleko većoj meri od onoga što ti zoveš hrvatskom "formalnom državnošću". To je bila situacija pred stvaranje Jugoslavije.

...i kao takvi unijeli u jugoslaviju svoju državnost koju su hrvati također dogovorom unijeli.
raše čitaj što je napisano ili barem sebi priznaj pa nećeš lutati, što je ipak benignije od ispodstolnih pokušaja da se hrvate uvjeri kako im je jugosdlavija odnosno srbi dali državnost.
i dalje stojim na stavu da "drčni" srbi, koji su svoj nacionalni program stvarali, ponajviše omalovažavajući hrvate, ne bi trebali ako imaju imalo obraza, kitit se hrvatskim perjem.

NorthStand
24-07-2012, 13:33

Nije, al je bio lutka na koncu onih koji su je stvorili.

A što se tiče tvoje priče kako mi nismo imali državnost, isto kao što ni vi niste imali do zna se koje godine. Malo vi sebi previše umišljate i dajete na važnosti, to vas na kraju uvijek i skupo košta, al nikako da naučite lekciju. Iskreno, ne zanima me to oko državnosti puno, već ova oteta odličja koja Srbija iz samo sebi znanih razloga svojata, i pripisuje kao svoja. Iako zna, da nisu njena, i da je nisu osvojoli njeni državljani ona si daje to pravo da ih pripisuje sebi. To je za mene sramota, i nikakva državnost ili nedržavnost HR to ne može promjenit.

Al kad već potežeš za jezik, Hrvatska je imala i kraljevstvo, i državnost kad su je vodili ljudi koji su iskreno zastupali naše nacionalne interese. Pošto nam veliku većinu vremena, izrodi vode kolo, normalno da skoro 1000 godina nismo imali državu. Al to je rezultata kao što sam i reko, domaćih izroda kojih ni danas ne manjka. Dapače, takvi su većina, al srećom ni takvi 1990ih nisu mogli spriječit nastajanje RH. I sada kad napokon imamo državu, mislim da će i ti domaći izrodi, dakle unutarnji i vanjski neprijatelji malo teže doć do nekih svojih riješenja po pitanju hrvatske.

A današnji oblik hrvatska ne duguje Zavnohu niti Jugoslaviji, kako si to komunjare i vi Srbi tepate, već Austro Ugarskoj.

http://lattimermassacre.files.wordpress.com/2010/07/austria_hungary_1911.jpg

Zbog koje je i nastala BiH ko država, i zbog koje je trajno otkinut veliki dio hrvatskog teritorija, ili popularno rečeno "hrvatski trbuh". Sve zemlje su dobile u sastav svoj teritorij prije turskih osvajanja, samo HR je ostala bez skoro pola svog teritorija. Niti Srbija, niti Bugarska, niti Grčka, niti Rumunjska nakon razbijanaj turaka i potiskivanja istih nije ostala bez ijednog djela svog teritorija. Već se teritorij tih zemalja formirao, po "prijeratnom stanju", a mi Hrvati smo dobili tu čast da ostanemo bez pola svog teritorija, tako da kad sereš o tome kako smo mi nedržavotvorni, onda uzmi u obzir koje su nam sve sile dolazile ovdje, i vršile okupaciju i štetu nad nama, i našom državom. A hvala bogu da smo mi rađe pristali bit dio austro ugarske imperije, nego turskog zuluma!

NorthStand
24-07-2012, 13:45

Amen!

To je to, po meni svaka dalja rasprava je besmislena. Jer jasno je ko dan, da Srbija nema šta prisvajat medalje koje nisu osvojili Srbi nastupajući za Srbiju. To su medalje Jugoslavije, i u najgorem slučaju one trebaju ostat pripisane toj zemlji za koju su i osvojene, a ne da Srbija kad joj to paše vrši reviziju povijesti, i prisvaja sebi neke zasluge koje je ne idu.

blam
24-07-2012, 13:47
dali nosiocima tih medalja Srbija placa neke ekstra prihode, penzije?

Srbima sigurno placa, ali eto, mene me interesuje dali Azis Saliu prima neku penziju od Srbije koja njegovu medalju predstavlja kao Srpsku.

Uroš
29-07-2012, 21:46
Formalno i striktno uzevši tj. po Statutu MOK-a, sportisti na olimpijadama predstavljaju nacionalne olimpijske komitete a ne zemlje iz kojih dolaze, a po pravilima MOK-a naslednik nekadašnjeg JOK-a je bio prvobitno JOK (SRJ komitet), pa onda OKSCG i na kraju OKS. Nema to tolike veze sa statusom zemlje-članice UN, a tek ne s pričom o tome jel SRJ bila jedini sukcesor SFRJ (jer nije).

Dakle, braćo Hrvati, obratite se jebenom MOK-u, ne penite bez veze na nas...

Uroš
29-07-2012, 22:07

O vašoj državnosti ne bih ovog puta...

Nego da se osvrnem na ovo oko medalja i olimpizma... Prvi nastup Srbije na olimpijadama je bio još 1912., posle Prvog svetskog rata i stvaranja presrećne zajedničke države s vama i sličnim vama, Kraljevski srpski olimpijski klub je samo nastavio da radi kao olimpijski komitet zajedničke države jer uprkos velikoj državnosti drugih južnoslovenskih naroda oni nisu imali svoje olimpijske komitete. MOK je OKS-u priznao legitimitet od 1912. (tj. 1910. kad je tadašnji Kraljevski srpski olimpijski klub postao član MOK-a) i nismo morali ponovo da se učlanjujemo 2006. I to je sva priča...

moonlight
29-07-2012, 23:48
O vašoj državnosti ne bih ovog puta...

Nego da se osvrnem na ovo oko medalja i olimpizma... Prvi nastup Srbije na olimpijadama je bio još 1912., posle Prvog svetskog rata i stvaranja presrećne zajedničke države s vama i sličnim vama, Kraljevski srpski olimpijski klub je samo nastavio da radi kao olimpijski komitet zajedničke države jer uprkos velikoj državnosti drugih južnoslovenskih naroda oni nisu imali svoje olimpijske komitete. MOK je OKS-u priznao legitimitet od 1912. (tj. 1910. kad je tadašnji Kraljevski srpski olimpijski klub postao član MOK-a) i nismo morali ponovo da se učlanjujemo 2006. I to je sva priča...

I kakve ima veze što je postojao vaš Olimp. odbor od 1910. sa prisvajanjem medalja iz vremena Kraljevine ili SFRJ?

NorthStand
30-07-2012, 05:09
Uroše ne moraš biti ironičan, nismo ni mi pretjerano oduševljeni s "zajedničkom državom" s vama i vama sličnima. Ja sam poprilično siguran, da su nas svi ovi "hrvati" jugoslaveni koji su se zalagali i izborili za prvu i drugu jugoslaviju, unazadili za najmanje 100 godina. Da smo kojim slučajem tih 72 godina proveli u austro ugarskoj i njima omraženoj okupatorskoj nacističkoj njemačkoj, bili bi razvijeniji ne dva puta, već trideset dva puta i vjerojatno danas ne bi već pet godina bili u krizi, i nikako ne nalazili izlaz iz iste. Isto tako, zanimljivo je za pratit da nas najveći udbaši i komunisti i njihova djeca, sada uvjeravaju kako nam je spas u EU, u kojoj je njima omražena Njemačka lokomotiva. Dakle danas im paše taj zapad i Njemačka, a 1941 su se svim silama borili da ne budu pod jurisdikcijom istih, moram ih razočarat ja između nacističke i ove danas njemačke ne vidim neku ogromnu razliku, ako se izuzme da ova nema koncentracijske logore u kojima ubija ostale neistomišljenike njemačke dominacije nad europom. Što se tako radikalno promjenilo, da pioniri maleni sada hrle u tu omraženu im zapadnu europu, a prije su s boljševicima tikve sadili i kovali planove kako komunističku ideju proširit što zapadnije! Ah divnog li kraja, ovog našeg balkanskog zavičaja. No opće je poznato da većina hrvata voli mazohizam, i teži spenkanju po glavi ponekad i guzi, savez s vama je očito bio neizbježan i baš u tom savezu smo doživjeli nevjerojtan gospodarski rast i napredak, koji osjećamo i dan danas. Srećom nas drugovi, sve manje mogu uvjeravat u svoje nebuloze, a i ovakve stvari kao što je otimačina naših medalja i odličja zorno dokazuju koju smo sreću imali, kad smo 1990ih konačno izglasali nezavisnost od SFRJ. Sačuvaj nas bože više ikada saveza s srbima, i sportskih takmičenja u kojima bi mi zajedno trebali nastupat i osvajat medalje. Fala bogu, takvu scenu valjda više nikad nećemo gledat. Iako neki se nadaju pa govore, nikad ne reci nikad.

I kakve veze ima MOK, s medaljama koje vi prihvaćate kao svoje? Pa vi da ste htjeli, rekli bi to nisu naše medalje, i ne pripisujte ih nama i kraj priče. Al Srboslav ko Srboslav, ne odbija priliku da nešto ušećari i prisvoji, pogotovo kad se nudi na pladnju.

Uroš
30-07-2012, 11:28
I kakve ima veze što je postojao vaš Olimp. odbor od 1910. sa prisvajanjem medalja iz vremena Kraljevine ili SFRJ?

Itekako ima, jer kao što napisah gore, po Statutu MOK-a, sportisti predstavljaju nacionalne olimpijske komitete a ne zemlje, pa sve osvojene medalje se ne pripisuju državama već olimpijskim komitetima.

Od svih državotvornih južnoslovenskih naroda jedino srpski i jedino Srbija imala svoj nacionalni olimpijski komitet (Kraljevski srpski olimpijski klub, član MOK-a od 1910.) koji se po ujedinjenju s vama i drugima samo preimenovao u zajednički olimpijski komitet, a suštinski i formalno bio nastavljač srpskog komiteta, koji je nastavio da živi i posle Drugogsvetskog rata. Srbija i Crna Gora 1992. godine stvaraju novu zajedničku državu, a iste godine naš komitet se ne učlanjuje ponovo u MOK već mu isti jedinom priznaje status sukcesora JOK-a (2006. je isto učinio sa OKSCG). Tako da sadašnji OKS, po samom MOK-u, ima neprekinuti legitimitet od 1910. naovamo.

Ne znam šta ti je ovde nejasno?

Uroš
30-07-2012, 11:36
od tih 86 medalja iz doba Juge 46 ih je Hrvatskih, jebi ga morat ćete pokrštavat ta prezimena, al nakon jedne lakrdije što je još jedna, zar ne?

Ne računajući kolektivne sportove, hrvatski sportisti su za vreme Juge osvojili 29 medalja (a ne 46 kako navodiš tu - verujem da si permutovao jer 46 se dobija kad na ovih 29 dodaš medalje koje ste osvojili kao samostalna država) dok su srpski sportisti su za vreme bivše države osvojili 35 medalja.

To ovako kad bi se u dokolici igrali razvrstavanja po nacionalnom ključu, ali svet ne jebe te naše igrarije 2% tako da sve te medalje baštini i idu na konto Olimpijskom komitetu Srbije.

Uroš
30-07-2012, 11:41
Uroše ne moraš biti ironičan, nismo ni mi pretjerano oduševljeni s "zajedničkom državom" s vama i vama sličnima.

Ne znam jeste li bili oduševljeni, znam samo da jugoslovenstvo kao ideja nije bila srpska već nečija drugo, to kukavičije jaje nismo mi podmetnuli drugima nego je podmetnuto Srbima i Srbiji. To za početak...

Inkvizitor
30-07-2012, 11:45
Ne računajući kolektivne sportove, hrvatski sportisti su za vreme Juge osvojili 29 medalja (a ne 46 kako navodiš tu - verujem da si permutovao jer 46 se dobija kad na ovih 29 dodaš medalje koje ste osvojili kao samostalna država) dok su srpski sportisti su za vreme bivše države osvojili 35 medalja.

To ovako kad bi se u dokolici igrali razvrstavanja po nacionalnom ključu, ali svet ne jebe te naše igrarije 2% tako da sve te medalje baštini i idu na konto Olimpijskom komitetu Srbije.

Pao tome i pričamo..to i je na vašu sramotu mada se vi tim vjerovatno dičite.

Uroš
30-07-2012, 12:01
Pao tome i pričamo..to i je na vašu sramotu mada se vi tim vjerovatno dičite.

Nešto ne vidim da se iko u Srbiji preterano kiti sa medaljama Mate Parlova ili Đurđice Bjedov, ali da, u pravu si, nemamo nikakav problem s tim što naš olimpijski komitet baštini sve te medalje. Pa koji će drugi da baštini?

Footie Fan
31-07-2012, 02:20
Jebe mi se i za Olimpijadu i za sve te medalje unazad. Iako sebe smatram srpskim monarhistom, ne stidim se što sam pre 20 godina navijao da Križaj ili Petrovič, Šaban Trstena osvoje medalje..
Danas me boli ona stvar i za onu YU i za ovakvu HR i za ovakvu SRB, i za te medalje - ko ih je osvojio neka uživa i svaka mu čast odakle god bio!!
Isto tako, smešno mi je da ova nazovi Srbija, odnosno jugomanijaci ovde, prisvajaju sve te medalje..
Smešno mi je i nacionalno prebrojavanje medalja.
Pored modernog debilizma opšteg postojanja Olimpijade, mi imamo i "previranja" oko nečijih medalja. Koliko nama unaokolo nije dobro, to je za posebnu para-olimpijadu..

MartyMcFly
31-07-2012, 23:44
meni je glupo da te medalje uopće ikome pripadaju, treba napisati pored vlasnika jugoslavija koja više ne postoji i to je to. Siguran sam kako nitko ne baštini medalje od austro-ugarske

blam
01-08-2012, 00:03
u vezi ovoga, dobar komentar na srpski jedan medium..

Vidim da se ljudi ozbiljno primaju na priču o sto srpskih medalja. To možda ima neke veze sa pravnom sukcesijom, ali svakako nema veze sa mozgom. Ispada da je najuspešniji pojedinačni sport u Srba gimnastika, sudeći po osvojenim medaljama na OI, a nikada nismo imali gimnastičara makar evropskog ranga. Koješta.
(Sitničar, 29. jul 2012 23:18)

patriot
01-08-2012, 00:10
Jebe mi se i za Olimpijadu i za sve te medalje unazad. Iako sebe smatram srpskim monarhistom, ne stidim se što sam pre 20 godina navijao da Križaj ili Petrovič, Šaban Trstena osvoje medalje..
Danas me boli ona stvar i za onu YU i za ovakvu HR i za ovakvu SRB, i za te medalje - ko ih je osvojio neka uživa i svaka mu čast odakle god bio!!
Isto tako, smešno mi je da ova nazovi Srbija, odnosno jugomanijaci ovde, prisvajaju sve te medalje..
Smešno mi je i nacionalno prebrojavanje medalja.
Pored modernog debilizma opšteg postojanja Olimpijade, mi imamo i "previranja" oko nečijih medalja. Koliko nama unaokolo nije dobro, to je za posebnu para-olimpijadu..

da footie,ali znace ljudima koji su ulozili godine i godine u trening i pripremu za tu olimpijadu..vjerujem da si treneriao neki sport kao vecina nas ovdje i da znas koja su odricanja i ulaganja koja jedan sportas ulaze u sebe..a olimpijada je vecini ljudi vrh o kojem sanja,a da ne pricam o oosvajanju olimpijske medalje..
vecinu tih medalja je uopce smijesno da prisvaja ijedna zemlja,jer dolazi vecinski iz manjih sportova,a ulaganja drzave u sportase su tada,kao i danas bila nikakva..to su prvenstvo medalje tih ljudi i kao takve ih se treba pamtiti i pisati..
kolektivno sto se tice sportova je situacija li-la,a to dali ce netko medalju cosica,solmana,tvrdica,kukoca,radje,petrvocia,buki ca,simenca,skanisa,plecasa,nakica,knege,jelovca itd..smatrati svojima,treba prvo ostaviti tim ljudima da odluce..

NorthStand
01-08-2012, 04:27
Po meni najpoštenije bi bilo, da se te medalje računaju za zemlju za koju su i osvojene, a to je naravno Jugoslavija. Nikako ne Srbija, ili ako se već ima potrebu selektirat, onda neka se selektira na način da se gleda iz kojih republika SFRJ je koja osvojena medalja, dakle ako je nešto osvojio slovenac neka se to računa sloveniji, ako je srbini srbiji, ako je makedonac makedonije. Mislim ne kužim gdje je problem, ko da ne znamo kako je jugovina nastala kao projekt britanije i engleski majmuna i masona. I ovih domaćih izroda, koji su je svesrdno imali obraza prihvatit kao svoju državu. No što želim zapravo reć, želim reć da svi mi znamo s ovih prostora da svaki narod ima pravo na svoju državu, a samim time i na sportske uspjehe. To što su nas silom ne-prilika, stavili u istu državu i natjerali da se borimo zajedno za odličja je jedno, a sasvim je drugo kome ta odličja zapravo pripadaju. Za mene je matematika jednostavna da ne može bit jednostavnija, ako je srbin nešto osvojio to je srpska medalja i treba se računat srbiji a ne hrvatskoj ili sloveniji. Jednostavno treba bit pošten i reć, to nije moja medalje i ja to ne želim da se meni pripisuje. Zašto neki imaju potrebu pravit se glupi, i pripisivat tuđe uspjehe sebi, ja ne znam i stvarno me ne zanima. Al da me smeta, da netko svojata uspjehe naših sportaša, naravno da me smeta, jer meni to nikad ne bi palo na pamet radit nekom iz susjedstva, ma koliko nekog mrzio i ne volio. To jednostavno treba odvojit, od ovakvih stvari koje su vezane uz sport.

Uroš
01-08-2012, 20:04
da footie,ali znace ljudima koji su ulozili godine i godine u trening i pripremu za tu olimpijadu..vjerujem da si treneriao neki sport kao vecina nas ovdje i da znas koja su odricanja i ulaganja koja jedan sportas ulaze u sebe..a olimpijada je vecini ljudi vrh o kojem sanja,a da ne pricam o oosvajanju olimpijske medalje..
vecinu tih medalja je uopce smijesno da prisvaja ijedna zemlja,jer dolazi vecinski iz manjih sportova,a ulaganja drzave u sportase su tada,kao i danas bila nikakva..to su prvenstvo medalje tih ljudi i kao takve ih se treba pamtiti i pisati..
kolektivno sto se tice sportova je situacija li-la,a to dali ce netko medalju cosica,solmana,tvrdica,kukoca,radje,petrvocia,buki ca,simenca,skanisa,plecasa,nakica,knege,jelovca itd..smatrati svojima,treba prvo ostaviti tim ljudima da odluce..

Pa niko pojedincima ne oduzima medalje to je njihovo vlasništvo, eno ih sve kod njih na policama.

Sve sam više ubeđen da namerno glumite neko ludilo, jer nema ničeg spornog u tome što sve te medalje baštini Olimpijski komitet Srbije. Uostalom, kojem drugom olimpijskom komitetu treba pripisati? Pa sve te medalje su osvojene pre nego što je ijedan drugi komitet osnovan ili učlanjen u MOK.

Inkvizitor
02-08-2012, 00:04
Pa niko pojedincima ne oduzima medalje to je njihovo vlasništvo, eno ih sve kod njih na policama.

Sve sam više ubeđen da namerno glumite neko ludilo, jer nema ničeg spornog u tome što sve te medalje baštini Olimpijski komitet Srbije. Uostalom, kojem drugom olimpijskom komitetu treba pripisati? Pa sve te medalje su osvojene pre nego što je ijedan drugi komitet osnovan ili učlanjen u MOK.

čekaj , ti krađu medalja i nepriznavanje toga kao nečeg normalnog smatraš ludilom.

pa bolje biti tako lud nego biti "normalan" ko ti.

Al pazi ti priče..nitko im nije ukroao medalju eno im je na policama..koja priča za degenerike.

kakve veze ima to što su medalje osvojene prije osnivanja MOK-a. Jel se ta država možda zvala Srbija. Kakve gluposti.

I dug je nastao prije osnivanja novih država pa ga se sad dijeli..tako su se mogle i medalje. A ne, dug svima a medalje nema.

pdv
02-08-2012, 12:32

Ako se ne mogu podijeliti onda ih treba ostaviti kao medalje nekad davno postojale države koja se zvala Jugoslavija i to je to. Pripisivanjem ovih medalja Srbiji izgleda da su se svi sportaši borili za boje zemlje koja se zove Srbija,a to jednostavno nije istina. I u duhu toga se može promatrati kao krađa i kićenje tuđim perjem.

ZGabriel
02-08-2012, 12:35
:misli

jesu li tako i medalje drugih raspadnutih država pripisane samo jednoj? one SSSR-a Rusiji, Čehoslovačke Česima, itd...

pdv
02-08-2012, 12:37
:misli

jesu li tako i medalje drugih raspadnutih država pripisane samo jednoj? one SSSR-a Rusiji, Čehoslovačke Česima, itd...

Mislim da čak jesu. Rusiji su išli. Valjda je to pravilo olimpijskog odbora da mora ići jednoj sljednici, a koliko je to logično i pošteno...

Inkvizitor
02-08-2012, 12:40
Mislim da čak jesu. Rusiji su išli. Valjda je to pravilo olimpijskog odbora da mora ići jednoj sljednici, a koliko je to logično i pošteno...

I ja mislim da jesu Rusiji išle medalje a nisam siguran za Češku i Slovačku..a glupost na kvadrat..te medalje trebaju ostati pod imenom pod kojim su osvojene..to je jedino normalno, sve ostalo je nenormalno i sprdačina.

a i taj MOk je karikatura kao što se i Olimpijske igre pretvaraju u cirkus. Čuj odbojka na pijesku olimpijski sport..dokona zabava sa plaže olimpijski sport..:silud

pdv
02-08-2012, 12:41
I ja mislim da jesu Rusiji išle medalje a nisam siguran za Češku i Slovačku..a glupost na kvadrat..te medalje trebaju ostati pod imenom pod kojim su osvojene..to je jedino normalno, sve ostalo je nenormalno i sprdačina.

a i taj MOk je karikatura kao što se i Olimpijske igre pretvaraju u cirkus. Čuj odbojka na pijesku olimpijski sport..dokona zabava sa plaže olimpijski sport..:silud

Da :D

Totalno nelogično. Na sramotu olimpijskom odboru kao i onim zemljama koje se diče nečim što zapravo i nije njihovo.

ZGabriel
02-08-2012, 12:43
pa i fitness je olimpijski sport, čini mi se. ili bješe aerobic...:nezna ono, nije ni gimnastika, ni trčanje, ništa konkretno, ali eto, nek se prešetavaju zgodne cure u oskudnoj odjeći. :zubo

Uroš
02-08-2012, 13:24
čekaj , ti krađu medalja i nepriznavanje toga kao nečeg normalnog smatraš ludilom.

pa bolje biti tako lud nego biti "normalan" ko ti.

Al pazi ti priče..nitko im nije ukroao medalju eno im je na policama..koja priča za degenerike.

kakve veze ima to što su medalje osvojene prije osnivanja MOK-a. Jel se ta država možda zvala Srbija. Kakve gluposti.

I dug je nastao prije osnivanja novih država pa ga se sad dijeli..tako su se mogle i medalje. A ne, dug svima a medalje nema.

O kojoj krađi pričaš?! Ko krade te medalje? Već sam napisao da, po pravilima MOK-a, sportisti na olimpijadama nastupaju za olimpijske komitete a ne zemlje. Tako da se sve medalje računaju olimpijskim komitetima a ne zemljama.

Od svih južnoslovenskih naroda jedino srpski i jedino Srbija imala svoj nacionalni olimpijski komitet (Kraljevski srpski olimpijski klub, član MOK-a od 1910.) koji se po ujedinjenju s vama i drugima samo preimenovao u zajednički olimpijski komitet, a suštinski i formalno bio nastavljač srpskog komiteta, koji je nastavio da živi i posle Drugog svetskog rata. MOK je OKS-u priznao legitimitet od 1912. (tj. 1910. kad je tadašnji Kraljevski srpski olimpijski klub postao član MOK-a) i nismo morali ponovo da se učlanjujemo 2006. Kojem drugom komitetu se trebaju pripisati medalje kad nijedan od tih nije postojao u vrme kad su te medalje osvajane?!

Pa i FSS-u, KSS-u, i svim drugim sportskim granskim savezima je priznat pravni kontinuitet jugoslovenskih saveza, sve po pravilima svetskih/evropskih federacija.

Ne mešaj sportsku sukcesiju sa državnom sukcesijom SFRJ i dugovima. Srbija je 1990ih smatrala da je SRJ jedini sukcesor SFRJ, iz tog razloga SRJ nije ni bila punopravni član UN 1990ih jer nije htela da se ponovo učlanjuje jer se kao jedini sukcesor smatrala osnivačem UN (SFRJ je bila jedan od osnivača UN 1945.). Ta politika da smo jedini sukcesor je napuštena posle 5. oktobra, pa smo odmah aplicirali za članstvo i krajem godine bili primljeni nazad u UN. Ubrzo se krenulo i u podelu imovine: što aktive (ambasade po inostranstvu, zlatne rezerve, itd.) što pasive (dugova). Druga je stvar bila kad se raspadala SCG, jer je Crna Gora svojevoljno pristala da Srbija bude pravni naslednik te državne zajednice.

Inkvizitor
02-08-2012, 13:31
ajde dobro..sve smo si rekli što mislimo o tome..nema se smisla ponavljat..

Uroš
02-08-2012, 18:37
U to ime i za kraj, jedna slika sa prvog učešća Kraljevine Srbije na olimpijadama, u Stokholmu 1912. godine. Defile srpskih sportista i nosilac srpske zastave, atletičar Dragutin Tomašević:

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/226860/i/2/1912.jpg

NorthStand
03-08-2012, 14:43
Uroše to što ti pričaš u onom gore postu je nebuloza, ionako svi dobro znamo da svatko vuče na svoju stranu kad mu nešto paše. Al tamo gdje mu ne paše, tamo vrijede neka druga pravila. Svatko piše i izmišlja pravila, kad mu u datom momentu paše da bude drugačije. To su englezi doktorirali, a niste ni vi daleko. Eno Đoković reče, da se nada da će osvojit 100tu, to je pokazatelj da prisvajate tuđe medalje, a mene iskreno uopće ne zanima šta je vama tko poklonio, pazi vama netko pokloni medalje koje osvojili hrvati i vi se njima dičite? Pa ja sam reko, mene bi bilo stid da računam srpske medalje ko hrvatske, a još bi me bilo više stid da te medalje slavim ko svoj uspjeh, i govorim kako se nadam da ću ja bit taj koji će donjet stotu. Činjenica je da se Srbija u ovom konkretnom slučaju kiti tuđim perjem, kao što se i Rusija kiti onim odličjima SSSR-a koja nije samo ona osvojila, već i one druge zemlje koje su bile dio tog saveza. Prema tome, tko voli nek izvoli, ali neka se zna istina da to nisu vaše medalje i točka.

Grunf
07-08-2012, 19:20
MOK tj. IOC kaže da Srbija ima 3 medalje. Kraj priče. To što su si oni zabrijali da imaju više je već stvar psihe.

mirv
05-03-2016, 13:51
I što je bilo na kraju?

Jesu li slovenski skijaši i skakači obaviješteni da su osvajali odličja za veliku Srbiju? Prima li Shaban Tërstena nekakvu naknadu od Srbije za svoje zlato i kada će Franjo Mihalić dobiti ulicu u Beogradu za sva ta silna postignuća za njih i NDH?

Što se čeka s time, olimpijska je godina, sada je vrijeme za te stvari!