PDA

Pogledaj Full Version : Dobar pršut i ostale delicije

caporegime
29-12-2011, 10:09
Preporučujem:
pršut; bel-cro, režu ga na tržnici gorica-kvatrić
maran, režu ga na dolcu

kulin-županjski, nepoznati proizvođač ima ga još u šatoru kod kralja tomislava

Inkvizitor
29-12-2011, 16:22
bel-cro i nije baš neki sorry capo..probo ja..

lotta lotta
30-12-2011, 14:25
preporučujem raštiku sa otunja.;)

caporegime
30-12-2011, 16:03
preporučujem raštiku sa otunja.;)

i ja al ipak...gopvorimo o pršutu.
a ti inkvi nemoj prehlađen pa po pršutu.
bel-cro je sasvim ok, čak mi ga je i jedan drnišanin hvalio a radi se o čovjeku koji valjda zna, pošto kad ga vidiš odmaš stekneš dojam da ga vjerojatno negdje između 50-60 godine očekuje barem srčani udar te rak želuca i debelog crijeva obzirom na "zdravost" onoga čim se trpa.

Inkvizitor
30-12-2011, 16:11
nije dobar i šlus..bio na Kvatriću rezali preda mnom..i čini mi se da ga sole nitratnom solju-..a kad se pršut soli nitratnom soli..tu pršuta nema..

Graničar Jozo
30-12-2011, 19:20
nije dobar i šlus..bio na Kvatriću rezali preda mnom..i čini mi se da ga sole nitratnom solju-..a kad se pršut soli nitratnom soli..tu pršuta nema..

ne sole ga nitratnom soli ;)

Inkvizitor
30-12-2011, 19:30
takav okus ima..kad ga izreže baca onaj sjaj po njemu..gladak..i okus ima takav..

Graničar Jozo
30-12-2011, 20:02
ne kontam kakav sjaj?

pa svaki pršut ima malo masti po sebi.

ja sam prije božića nosio pršut na rezanje (a koji je milijun% domaći) i opet ima sjaj kad ga režeš. a posebno kada ga vakumiraš.

Inkvizitor
30-12-2011, 20:39
nije to sjaj od masti već od soli u tom i je problem..

pršut je grijeh vakumirat..u plastiku..moš ga i bacit.

uglavnom..sve to nije vijdelo pravog pršuta..

caporegime
30-12-2011, 23:50
nije to sjaj od masti već od soli u tom i je problem..

pršut je grijeh vakumirat..u plastiku..moš ga i bacit.

uglavnom..sve to nije vijdelo pravog pršuta..

cjepidlako
dabogda se najeo k-plus pršuta proizvedenog od dalmesa ili voštana
ako mi se ikad zamjeriš moliću boga da se prejedeš pivčevih patvorina

Modus
31-12-2011, 10:12
cjepidlako

A gori je od one fray na onoj temi kako vas je naljutio .Pa banirajte ga neka se ladi hahahahahahahahaha:):):)

lotta lotta
01-01-2012, 13:45
i ja al ipak...gopvorimo o pršutu.

ovo je bila šala.
' ta ce mi raštika, pa bila ona taman iz otunja:)

Inkvizitor
02-01-2012, 11:48
cjepidlako

I z svega zaključujem da ti nisi baš jeo dobre pršute ako ti je taj dobar..

ali teško je danas nać dobar pršut..to je istina..

caporegime
02-01-2012, 13:03
možda sam više imao nesreću naletavati na lošije.

Fraya
02-01-2012, 14:21
I z svega zaključujem da ti nisi baš jeo dobre pršute ako ti je taj dobar..

ali teško je danas nać dobar pršut..to je istina..

Pa to je umetnost,kao i dobro vino, ali ima i veze sa tradicijom jer se ne postaje enolog od danas na sutra.

Danas je tako da su samo Parma i Serano (Italija i Spanija) tradicionalno spcijalisti za tu ,ne dimljenu, nego na vazduhu
susenu shunku ili prshut. Ima naravno i u Francuskoj (Bayone shunka), ali su ove dve vrh vrhova.

So ima mnogo veze,ali prosecan konzument to i ne razume, ali ponajvise ima veze zapravo ishrana i tov tih svinja.

Ove u Spaniji jedu iskljucivo i samo zir, a slicno je i u Italiji. Znaci nema otpadaka,kljukanja svinjceta svim i svacim.

Zbog toga taj prsut ima i blagi miris oraha,zira, a i susi se na vazduhu najkrace 18 meseci, ali i 3 godine.
Kilogram ove jako suve kosta i 100 evra.

So je ubitacna stvar,ali donosi profit pa zato i jedemo da ne kazem sta,.

Inkvizitor
02-01-2012, 14:26
Pa to je umetnost,kao i dobro vino, ali ima i veze sa tradicijom jer se ne postaje enolog od danas na sutra.

Danas je tako da su samo Parma i Serano (Italija i Spanija) tradicionalno spcijalisti za tu ,ne dimljenu, nego na vazduhu
susenu shunku ili prshut. Ima naravno i u Francuskoj (Bayone shunka), ali su ove dve vrh vrhova.

So ima mnogo veze,ali prosecan konzument to i ne razume, ali ponajvise ima veze zapravo ishrana i tov tih svinja.

Ove u Spaniji jedu iskljucivo i samo zir, a slicno je i u Italiji. Znaci nema otpadaka,kljukanja svinjceta svim i svacim.

Zbog toga taj prsut ima i blagi miris oraha,zira, a i susi se na vazduhu najkrace 18 meseci, ali i 3 godine.
Kilogram ove jako suve kosta i 100 evra.

So je ubitacna stvar,ali donosi profit pa zato i jedemo da ne kazem sta,.

To je sve istina..znam za taj španjolski pršut od divlje svinje..

nisam ga jeo pa ga ne mogu usporedit sa nekadašnjim drniškim koji je bio vrh vrhova i ne znam može li bolje.

ali danas toga nema..naravno da je tov najbitniji..i soljenje..

ja sam pojeo tonu pršuta...haha i ako je dobar nema bolje stvari na svijetu ali ne znam kad sam zadnji put pojeo pravi pršut..

to što mi podvaljuju pod pravi ..to pršuta nije vidjelo..

Fraya
02-01-2012, 14:53
:)

nisam ga jeo pa ga ne mogu usporedit sa nekadašnjim drniškim koji je bio vrh vrhova i ne znam može li bolje.

ali danas toga nerma..naravno da je tov najbitniji..i soljenje..

ja sam pojero tonu pršuta...haha i ako je dobar nema bolje stvari na svijetu ali ne znam kad sam zadnji put pojeo pravi pršut..

Poslacu ti kilo UPS-om, ali pouzecem:)

Nisu to divlje svinje, a jesu onako na pruge i lice na divlje,
nego je to nekih hiljadu kvadratnih kilometra shume gde prasice puste
u prolece, a na jesen im je zivot i zavrsen.
Meni ja zaista ( ja volim zivotinje,ali vlim i da ih jedem)
drago da te svinje barem 8-10 meseci svog zivota zive
kao "ljudi":)

Znam Inkvi da je u Hrvatskoj bilo dobre prshhuti,nisam
nikada bila u sitiuaciji da je probam, ali sam razumela tvoju
pouku i poruku.

Danas je sve ndustrija,s vako zeli da sto brze i jednostavnije
dodje do love, a nazalost mladi ljudi vise i ne znaju sta je
"prava stvar". Barem sto se prshuta tice:evil

Inkvizitor
02-01-2012, 14:56

Poslacu ti kilo UPS-om, ali pouzecem:)

Nisu to divlje svinje, a jesu onako na pruge i lice na divlje,
nego je to nekih hiljadu kvadratnih kilometra shume gde prasice puste
u prolece, a na jesen im je zivot i zavrsen.
Meni ja zaista ( ja volim zivotinje,ali vlim i da ih jedem)
drago da te svinje barem 8-10 meseci svog zivota zive
kao "ljudi":)

Znam Inkvi da je u Hrvatskoj bilo dobre prshhuti,nisam
nikada bila u sitiuaciji da je probam, ali sam razumela tvoju
pouku i poruku.

Danas je sve ndustrija,s vako zeli da sto brze i jednostavnije
dodje do love, a nazalost mladi ljudi vise i ne znaju sta je
"prava stvar". Barem sto se prshuta tice:evil

najgora je stvar što ga nakljukaju nitratnom soli..a ona ubija sve bakterije pa se pršut ne može pokvarit.

neće baja, neće crv na njega ne boj se..može sto godina..

pa kad ubije sve onda ubije i okus pršuta..

to je smeće..

ali to je danas masovno..

onda naravno tov..nema više prirodne ishrane..

ako se pršut ne znoji pod nožem..nema tu pršuta..danas ga režu ko ivericu..

vrlo sam razočaran..

Fraya
02-01-2012, 15:04
najgora je stvar što ga nakljukaju nitratnom soli..a ona ubija sve bakterije pa se pršut ne može pokvarit.

to je smeće..

vrlo sam razočaran..

E,kad sada udjete u EU, ima da ga nadjes u velikim supermarketima,barem dva puta godisnje,ali ceo but, sa koskom,
onako kao i sa malo budji( ali nije budj),sece se debelo,nepravilni komadi ( u Spaniji to seku i na kockice pa se nabada
na cackalice), ali je jedini zayeb taj sto ipak moras da imas neko vece drustvo da bi se to i pojelo za nedelju,dve dana,
ili dobar podrum.

Inkvizitor
02-01-2012, 15:08
E,kad sada udjete u EU, ima da ga nadjes u velikim supermarketima,barem dva puta godisnje,ali ceo but, sa koskom,
onako kao i sa malo budji( ali nije budj),sece se debelo,nepravilni komadi ( u Spaniji to seku i na kockice pa se nabada
na cackalice), ali je jedini zayeb taj sto ipak moras da imas neko vece drustvo da bi se to i pojelo za nedelju,dve dana,
ili dobar podrum.

Hmm pršut na kockice..to mi se ne sviđa..

ja sam navikao na tanke fete pršuta..što tanje fete i da se presijavaju one boje, od rumene..svijetlo crvene sa bjelinom slanine koja ga soči..

to je pršut..na kockice ga ne mogu zamislit..

Fraya
02-01-2012, 15:39
Hmm pršut na kockice..to mi se ne sviđa..

ja sam navikao na tanke fete pršuta..što tanje fete i da se presijavaju one boje, od rumene..svijetlo crvene sa bjelinom slanine koja ga soči..

to je pršut..na kockice ga ne mogu zamislit..

Znam,tako se u principu i sece shunka,ali Spanci je seku i ovako, kao i svoj cuveni sir koji mene neodoljivio podseca na pashki sir.
Ukoliko taj uopste jos i postoji. Ili neki pirotski kackavalj koga vise nema ni u Pirotu.

Nekada davno, Igor Mandic rece da se ljudi radije odricu i svoje religije nego svoje neke nacionalne kuhinje, ali su to smao
neka secanja. Reminiscencije iz mladosti. A ni ja ne zelim da ih se odreknem i pored toga sto sam u medjuvremenu pocela da jedem
i sushi, da ne kazem zivu ribu.

Vepar
05-01-2012, 20:59

ali danas toga nema..naravno da je tov najbitniji..i soljenje..

ja sam pojeo tonu pršuta...haha i ako je dobar nema bolje stvari na svijetu ali ne znam kad sam zadnji put pojeo pravi pršut..

Ja sam u Španjolskoj probao neki pršut, ništa posebno bolje od domaćeg. Naravno da nije bio onaj od 100 eura, ali to je po meni preseravanje, hrane se samo žirom, puštaju im Mozarta dok ih kolju... Što se tiče španjolskog kulena, on je po meni puno lošiji od domaćeg. Mislim da se taj pršut (jamon) ne pravi od divlje, nego od neke crne pasmine pitome svinje.

Fraya
06-01-2012, 11:11
Ja sam u Španjolskoj probao neki pršut, ništa posebno bolje od domaćeg. Naravno da nije bio onaj od 100 eura, ali to je po meni preseravanje, hrane se samo žirom, puštaju im Mozarta dok ih kolju... Što se tiče španjolskog kulena, on je po meni puno lošiji od domaćeg. Mislim da se taj pršut (jamon) ne pravi od divlje, nego od neke crne pasmine pitome svinje.

Kako se zove taj "kulen" na spanskom?

I zaista se te svinje hrane zirom ili sta nadju u sumi, zato je taj prsut caroban jer ima ukus oraha.
I tacno,nisu divlje svinje, mada lice na njih.
To sto tebi nisu bolji od nekakvih "domacih" to je samo tvoj ukus, nepoznavanje ili zelja da samo svoje smatras
ukusnim.

Graničar Jozo
06-01-2012, 14:02
Kako se zove taj "kulen" na spanskom?

I zaista se te svinje hrane zirom ili sta nadju u sumi, zato je taj prsut caroban jer ima ukus oraha.
I tacno,nisu divlje svinje, mada lice na njih.
To sto tebi nisu bolji od nekakvih "domacih" to je samo tvoj ukus, nepoznavanje ili zelja da samo svoje smatras
ukusnim.

e sad mi se čini da malo izmišljaš ili vas proizvođač laže.

naime, u hrvatskoj je u nekom mjestu (čini mi se da je turopolje - turopoljska svinja) zabranjen uzgoj svinja na otvorenom, jer je zabranjeno davanje antibiotika svinjama. a kako je zabranjeno davanje antibiotika svinje bi bile podložnije raznoraznim bolestima, a to je svojevrstan rizik u procesu proizvodnje hrane, a i općenito sustavu javnog zdravstva.

a to je sve tako, jer se hrvatska legislativa usklađuje sa pravnom stečevinom EU. a ja koliko znam španjolska je članica EU, ili se varam?

Fraya
06-01-2012, 14:07
e sad mi se čini da malo izmišljaš ili vas proizvođač laže.

naime, u hrvatskoj je u nekom mjestu (čini mi se da je turopolje - turopoljska svinja) zabranjen uzgoj svinja na otvorenom, jer je zabranjeno davanje antibiotika svinjama. a kako je zabranjeno davanje antibiotika svinje bi bile podložnije raznoraznim bolestima, a to je svojevrstan rizik u procesu proizvodnje hrane, a i općenito sustavu javnog zdravstva.

a to je sve tako, jer se hrvatska legislativa usklađuje sa pravnom stečevinom EU. a ja koliko znam španjolska je članica EU, ili se varam?

Jescemo mi svi u Evropi govna umesto fine klope,koju zelimo, a bas zbog tih lobista iz EU.

Svinjsko meso u EU ( mislim na ono po supermarketima, a koje kosta 4 evra kilo) puno je hormona i antibiotika,
zato ga jedu samo oni sto stvarno zive od socijalne pomoci.

Inace u Engleskoj sve svinje zive napolju,imaju neke svoje kucice, ali i je tako svuda u EU, medjutim
kilogram takvog mesa kosta i 10 evra.

I sta kazes, krave sada moraju u podrume, svinje i kokoske takode? Kaze tako EU?

Prvi put od tebe cujem da je zabranjeno domacim zivotinjama da izlaze napolje.
Nesto si pogresno razumeo.

Graničar Jozo
06-01-2012, 15:31
Prvi put od tebe cujem da je zabranjeno domacim zivotinjama da izlaze napolje.
Nesto si pogresno razumeo.

ona nisi informirana.

http://hidra.srce.hr/arhiva/263/26986/www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2990.htm

Fraya
06-01-2012, 15:39
ona nisi informirana.

http://hidra.srce.hr/arhiva/263/26986/www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2990.htm

Ma jesam,kako da nisam informisana.
Mnogo je Jozo ta tema zeznuta.Uostalom, ako je danas u EU svuda na ceni bas to zdravo meso ,onda mozes
i da pretpostavis da se radi o zivotinjama koje se setaju slobodno ( pri cemu je i ovo "slobodno" ograniceno).

Zasto bi govedina iz Argentine danas bila najmeso? Zato sto ta goveda slobodno idu,setaju,pasu travu u prirodi pa
je meso i mnogo ukusnije jer su vlakna kraca.

I zasto bi Parma i ova Serano shunka bila i dan danas nesto najskuplje i najbolje.Isto kao i za goveda,kokoske,vazi i za
svinje. Diskutuje se o tome vec godinama,ali ovi antiobitici i hormoni za brzi rast zaista nemaju veze sa zdravom i dobrom hranom.

Ja bas u tome i vidim sansu,sada za Hrvatsku, nadam se i za Srbiju, da ce moci da prosperiraju u toj EU
bas sa zdravom hranom. Mercedese sigurno nece proizvoditi.

lotta lotta
07-01-2012, 16:45
najbolji prsut je u moje babe, pricajte vi sta ocete.
ona to lipo posoli sa krupnom soli, istisne tekućinu iz njega , obisi na kuku i loži ispod.
mmmmm kakav je to prsut...o njemu se prica u mom rodnom kraju.;)

ljuta trava
07-01-2012, 18:16
najbolji prsut je u moje babe, pricajte vi sta ocete.
ona to lipo posoli sa krupnom soli, istisne tekućinu iz njega , obisi na kuku i loži ispod.
mmmmm kakav je to prsut...o njemu se prica u mom rodnom kraju.;)
E neće ići , najbolji je pršut lijepo serviram na stolu .....

lotta lotta
07-01-2012, 18:50
E neće ići , najbolji je pršut lijepo serviram na stolu .....

a ko ti ga suši rec ti meni?
lako je izrizat i metnit na stol.
aaa metneš li imalo kakva sira a ?onog iz mišine, planinskog, sto smrdi :evil

ljuta trava
07-01-2012, 22:43
a ko ti ga suši rec ti meni?
lako je izrizat i metnit na stol.
aaa metneš li imalo kakva sira a ?onog iz mišine, planinskog, sto smrdi :evil

Kao da si gledala , upravo maloprije sam probao sir iz mišine i najbolji pršut sušen na duvanjskoj buri . Svaki je pršut dobar samo neka ga ima , kao i sir iz mišine ...

lotta lotta
08-01-2012, 14:41
Kao da si gledala , upravo maloprije sam probao sir iz mišine i najbolji pršut sušen na duvanjskoj buri . Svaki je pršut dobar samo neka ga ima , kao i sir iz mišine ...

eeee kad je iz duvna valja, ja se razumim u prsut
sir inace ne volim..nikakav:)

Marta
08-01-2012, 20:29

e da mi je sada sira iz misine ....

Modus
08-01-2012, 20:39
e da mi je sada sira iz misine ....

Pozdrav Mari od mardara :):)

Joj ne spominji već mi voda na usta curi :):)

Marta
08-01-2012, 22:17
sira iz misine i pola iz krusne peci

pozdrav i tebi :bravo:bravo

caporegime
10-01-2012, 17:06
U Hrvatskoj još nismo posegnuli za metodama jednog koruškog skijališta koje je u prosincu angažiralo 15 dimnjačara da mole za snijeg i promjenu vremena, no sudeći po strahu domaćih poduzetnika i poljoprivrednika, ni oni nisu daleko od takvog praznovjerja. U najtoplijoj zimi u posljednjih 30 godina, prosinačke su temperature i od plus 17 Celzijevih stupnjeva najviše glavobolje zadavale hrvatskim pršutarima i kulenarima koji bi, nastavi li se tako i u siječnju, mogli pretrpjeti milijunske štete. To više što vremenske prognoze i dalje ne obećavaju "pravu" zimu.

Zima ili propast

– Proizvođači s klasičnim pušnicama uistinu su kritično. Stoga bih im savjetovao da ovih dana kulen ne drže samo podalje od topline nego i od sunca jer ultraljubičaste zrake razorno djeluju na strukturu mesa u kulenu – kaže Tomislav Galović, jedan od naših najpoznatijih proizvođača slavonskog kulena, ističući kako proizvođači s automatiziranim komorama za zrenje kulena nemaju takvih problema. No, iako se godišnje proizvede više od 150 tona slavonskog kulena, njih je manje od 10%, a slično je i s hrvatskim pršutanama koje se, ugrožene visokim temperaturama, ovih dana najviše boje nedostatka jake dalmatinske bure i previše vlage. Ne poklope li se vremenski uvjeti, mnogi bi mogli propasti, upozorava Jakov Lovrić, direktor MeL-a iz Hrvaca, dok seljaci Slavonije i Baranje vape za snijegom koji bi zaštitio pšenicu, zob i ječam, no sretni su što barem nema velikih oscilacija u dnevnim temperaturama, koje bi bile još pogubnije.

Loše i kravama

Antun Laslo, čelnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, najzabrinutiji je za krave, koje su zbog neuobičajeno visokih temperatura nervozne i manje jedu te daju i manje mlijeka. Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, boji se invazije miševa i drugih štetnika koje još nisu "potjerale" previsoke temperature te bi mogli ugroziti kasniju ljetinu. U nekim krajevima boje se i zmija otrovnica, koje poput medvjeda, čini se, još ne hiberniraju, a u susjednoj BiH i grizu.

U plodnom iločkom vinogorju još uvijek nije obavljena ledena berba te je izvjesno da je, ne obavi li se do kraja siječnja, ove godine i neće biti. Ona se neće toliko osjetiti na količini, ali će na policama izostati vrhunska i najkvalitetnija vina, kažu u Iločkim podrumima, koji svoju dragocjenost pakiranu u boce od 0,375 litara cijene i 420 kuna.

– Sve ovisi o vremenu, strpljenju i živcima vinara – kaže i vinar Boris Drenški, koji smatra da zdravo grožđe na ledenu berbu može čekati i do kraja veljače. Jedino je pitanje hoće li se tada imati što i ubrati.

Ne očajavaju svi

Dok jednima ne smrkne, drugima ne svane, pa tako barem građani, kojima se sprema novi udar cijenama na kućni budžet, zbog visokih temperatura mogu uštedjeti na grijanju. Navodno su na drvu za ogrjev dosad mogli uštedjeti i 40%, dok iz HEP-a kažu kako je potrošnja struje u prosincu 2011. u odnosu na isti mjesec 2010. bila čak 8,5% manja. U HEP-Toplinarstvu hvale se pak manjom isporukom toplinske energije u Zagrebu, Velikoj Gorici, Samoboru, Zaprešiću, Osijeku i Sisku. HAC je, doznajemo, u razdoblju od studenog 2011. do 9 siječnja 2012. potrošio čak 60% manje posipala za ceste, a slično je i u Zagrebačkim cestama čija je Zimska služba u odnosu na 3200 tona soli i 4400 tona mješavine iz prosinca 2010. u istom mjesecu 2011. potrošila 620 tona soli i 450 tona mješavine.

užas. strava.

Marta
11-01-2012, 12:02

to je smeće..

vrlo sam razočaran..

Mene cudi sto masa ljudi unisti prsute. Imaju dobro meso, al ga jednostavno uniste. Ili dobro/dovoljno ne presaju, ili ne znaju na miru osolit, ne osuse dobro .... tko ce im znat, al zali Boze truda.

NorthStand
11-01-2012, 14:13
Dobar pršut, zlata vrijedi.

caporegime
18-04-2012, 10:24
http://www.vecernji.hr/vijesti/za-prste-polizati-drniski-prsut-miljevaca-galerija-399150

kaže inkvizitor da mu ovaj pršut ne valja

Marta
18-04-2012, 13:51
Jesi ti ikad jeo pravi, domaci prsut?

caporegime
18-04-2012, 14:27
ne. kupujem ga u kineskom......

Marta
18-04-2012, 14:28
I onda se cudis kad ljudima kupovni nije nesto .... :018:018:018:018

caporegime
18-04-2012, 14:38
jesi li sigurna da ti prije serviranja domaćeg pršuta ne skunu a da ne vidiš oznaku K-plus?
jedan moj frend je samo pio vodu sveti rok pričajući kako on kao oriđiđi lovinčanin po ulkusu zna prepoznat velebitsku vodu.
naravno da nije primijetio iz leđa drugog frenda koji mu je izlio čašu u lavabo i natočio česmovaču, dok je ovaj okrenut leđima držao referate o ličkoj velebitskoj vodi i svom nepogrešivom čulu okusa.
nakon je dvaput otpio i nastavio pričati nitko se više nije mogao suzdržavati od smijeha.

Marta
18-04-2012, 14:41
sigurna sam ... kad odem u svoj podrum ... a na srecu poznam jos ljude koji imaju domace prsute ... kupovne jako rijetko jedem

pdv
18-04-2012, 23:17
Ovaj pršut za koji je capo stavio link je zasigurno jedan od boljih na tržištu u rangu kupovnih pršuta. No, ni po kvaliteti mesa kao ni po načinu obrade i sušenja nije ni do koljena pravom domaćem pršutu. Dovoljno je pogledati ovaj umjetni izgled da ga ne poželiš probati. :D Jednostavno, pravi pršut danas nemaš gdje kupitit jer tko ga ima ima ga uglavnom u malim količinama za vlastite potrebe, a tko ga prodaje onda opet koristi drugačije(jeftinije) metode pripreme i sušenja. No, što se tiče kupovnih pršuta ovaj je jedan od boljih ali ljudima čije je nepce naviklo na pršut sušen na dobrim drvima jer je i to bitno kao i na području obdareno burom i suhim zrakom ovakav pršut nije dobar :D

Inkvizitor
18-04-2012, 23:43
ja sam ga kupovao i meni ne valja ništa..i to baš ništa..nisam ga čak ni pojeo..bacio sam ga.

to nije ni vidjelo pršuta..

Komari
19-04-2012, 00:20
najmrže mi je kad pršut napola suv, ono skoro ko šunka..brte ako se riza nemere vlas po vlas otkidat nije dobro

Inkvizitor
19-04-2012, 10:20
najmrže mi je kad pršut napola suv, ono skoro ko šunka..brte ako se riza nemere vlas po vlas otkidat nije dobro

pusti pršut..ja kad god vidim sliku male Komari mislim se..kakva lipa curica..moja Duvanjka..:love..

Marta
19-04-2012, 10:21
pusti pršut..ja kad god vidim sliku male Komari mislim se..kakva lipa curica..moja Duvanjka..:love..

da nije jela prsuta i domace hrane ne bi bila vako lipa i rumena :love

labello
29-04-2012, 17:04
volim pršut,i to samo dalmatinski

ogledalce
29-04-2012, 21:21
najbolji pršut je Hercegovački i Drnjiški,
još uz to kruva ispod peke,a more i uštipaka,mljac,,
a more i sira iz mišine po mogućnosti iz Rakitna,
eeeeeee to je hrana,,,:jede:slin